• EnglishEnglish
Ученици от русенски училища на гости в библиотеката
28 октомври 2019 г.

Регионална библиотека "Любен Каравелов" отвори гостоприемно своите пространства в присъствения ден след местните избори за повече от 500 деца и младежи от V до ХІІ клас от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, НУИ "Проф. Веселин Стоянов", СУ "Йордан Йовков", ОУ "Иван Вазов" и ПГИУ "Елиас Канети". 

В навечерието на 1 ноември - празника на българските будители, те избраха храма на книгите, за да научат повече за носителите на националната духовна традиция и културното ни наследство писатели и общественици. Разделени на групи, младите хора разгледаха заемната, читалните и хранилищата на библиотеката, както и часовниковата кула с единствения работещ в момента механичен градски часовник. Библиотечните специалисти им показаха тематичните изложби "Из книгите на Европа", "Михаил Арнаудов и Българското Възраждане" и оригиналната експозиция от фотографии на Иво Ботев "Емоцията на рока".

Гостите на библиотеката научиха интересни неща за личността на видния русенец акад. Михаил Арнаудов, за архива му, който се съхранява в библиотеката, а след това се докоснаха и до оригинални книги и ръкописи в него. Учениците се запознаха и с историята на русенската библиотека, с колекциите, които притежава и съхранява, и с предлаганите тук услуги.

На по-големите беше изнесена беседата "Просвещение и романтизъм" и прожектиран филмът "Онегин", а осмокласниците от СУ "Йордан Йовков" разучиха образователната игра "Потоци пари". Най-малките разглеждаха книжки в детския отдел и работиха с кинетичен пясък, закупен по проект "Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта до знанието".