• EnglishEnglish
Фолклорът на село Щръклево в миналото и днес
06 февруари 2024 г.

На 5 февруари Анелия Иванова представи своята книга „Фолклорът на село Щръклево в миналото и днес“. Залата се оказа малко тясна да побере десетките русенци дошли на премиерата на това изследване. Учители, краеведи, приятели бяха тук, за да уважат многогодишния труд на Анелия Иванова. Сред гостите беше и областният управител Данаил Ковачев: „Възхищавам се на хора като Вас, които искат да предадат на поколенията богатството на предците ни. Това не е просто ентусиазъм, а пример как създаването на подобни книги уважава  спомените, вярванията и философията за живота във всяко населено място. Отстояването на българската идентичност обогатява и разширява европейската култура, а не се губи в нея“. Според него фолклорът е сред тези елементи, които запазват общността и я правят уникална и неповторима.

Авторката отговори на въпросите кога и кой е предизвикал нейния интерес към фолклора на родното и село. Тя го изследва подтиквана от учителя си по български език и литература д-р Никола Бенин. В продължение на години събира, записва разказите и песните на жителите на селото, черпейки любов към родния край и фолклор от своето семейство. Събрала кураж, в края на 2023 г. издава чудесната краеведска книга „Фолклорът на село Щръклево в миналото и днес“. Книгата съдържа легенди, песни, броилки, детски игри, нотен текст, обреди и обичаи, история на селото.

Анелия Иванова е родена в Русе. Израства в село Щръклево. Завършва висше образование в Русенския университет „Ангел Кънчев“ със специалност Начална училищна педагогика и специализация Предучилищна педагогика. Придобива второто си висше образование със специалност Теология и свидетелство за професионална квалификация – учител по теология, в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Първите опити за писане на стихове Анелия прави още на 15 години, пише и в гимназията, като някои от стиховете превръща в кратки песни, които свири на китара. Първата  нейна издадена стихосбирка е през 2010 г. с името „Следа в сърцето“. Стихове на Анелия Иванова са публикувани в сборника „Меридианът на нощта“, издаден през 2011 г. след Трети национален конкурс за учители творци и в сборника „Достолепие на словото“, съдържащ поезия, проза, сатира на русенски автори. Днес авторката събира допълнителна информация за продължение на краеведската си книга. Подготвя трета по ред своя книга, която ще бъде втората й стихосбирка, съдържаща стихове, писани през последните няколко години.