• EnglishEnglish
Химията на шегата и Възпитанието на чувството /за хумор/
07 юни 2017 г.

Как се става писател /ех, ако знаех/ и дали е нужно? Има ли писателят бъдеще - /според мен - няма/. Дали същото важи и за журналистиката - що е "Стършел" свършил  и как оцелява най-старият български вестник? Отговорите на тези въпроси и много други мисли сподели писателят Михаил Вешим по време на срещата си с многобройната публика, дошла в зала Изкуство на Русенската библиотека.

Сатирикът и главен редактор на вестник "Стършел" беше представен от своя приятел и съмишленик Владо Марков и журналистката Нели Пигулева. Михаил Мишев е завършил журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1982 г. работи в хумористичния вестник "Стършел", на който в момента е главен редактор. Автор е на фейлетони, разкази, хумористични спектакли, радиопиеси и сценарии за телевизионни програми. Има издадени петнайсет книги, сред които са "Австрийците идват", "И преди, и сега", "Елате в страната на "Арда", "Край на цитата", "Английският съсед", "Смях в залата", "Стари хипари", "Нашингтон" и др. По романа му "Английският съсед" е заснет телевизионен сериал. Негови разкази и фейлетони са превеждани на различни езици, за да разсмиват други страни и народи.

На срещата писателят представи най-новата си книга, в която описва нелепи и забавни истории, разказани от първо лице, и случили се на автора докато е бил новобранец и впоследствие „фазан“ в социалистическата казарма. Изданието е със заглавие  "Когато бях армейски генерал" и с подзаглавие "Приключенията на храбрия войник Мишев през Студената война". В новата си книга Вешим не изменя на добре познатия ни стил – повествование, изпълнено със свеж хумор и прекрасен изказ. 

В края на вечерта Михаил Вешим написа в книгата за впечатления своето послание към домакините: "Библиотеките са малките островчета, където можем да се спасим от морето на бездуховността... Останете такъв щастлив остров за читателите!".

Екипът на библиотеката благодари за финансовата подкрепа на Рекламна агенция „Крис дизайн“ ЕООД  и „Мастер“ ООД, които спомогнаха да се осъществи срещата с писателя Михаил Вешим!