• EnglishEnglish
Христина Комаревска дойде с „Полъх от лавандула“ в Русе
09 юли 2024 г.

В горещата петъчна вечер на 5 юли в библиотеката се проведе творческа среща с поетесата Христина Комаревска, която за втори път представя пред русенската публика свои стихове. Повод за срещата бяха двете най-нови книги на авторката – „Полъх от лавандула“ и „Обръщалце, обръщалце“. Събитието се проведе със съдействието на Съюза на свободните писатели в България – филиал Русе.

Надежда Радева каза няколко думи за поетесата от Плевен и нейните книги. Христина Комаревска обясни от къде идва името на книгата „Обръщалце, обръщалце“: „Чувала съм стотици пъти въпроса как да стигна до обръщалото на тролей еди кой си. Повторението се е заселило някъде дълбоко в съзнанието ми и сега се появи с претенции за употреба в по-друг смисъл. Защо не? Аз, както споменах, не съм срещала често тази дума, нека да е прозаична, маниерна, изсмукана от пръстите за заглавие на книга, но заживях с нея. За просветените отправям и щипка закачка – „Огледалце, огледалце“, без претенции за прилика с героите. Важен е Пътят, който е предначертан и сами си избираме. Пътят е движение. И Обръщалото ни отвежда там, където вече сме били, но ние не сме същите. А може би  това, което е вътре в нас, има магически свойства да променя посоката.“

Другата нова книга – „Полъх от лавандула“, съдържа 77 стихотворения и 5 миниатюри, а илюстрациите са картини на световноизвестния испански художник Салвадор Дали. Авторката споделя: „Старая се писмено да изразявам емоциите си, да ги споделям с вас, ако имате същата вибрация и ги приемате. Поднасям ги в книга, която подреждам не в хронологичен ред, а по правилата на сложна плетка и желанието да ви стопля, ако харесате крайния резултат.“

Христина прочете стихове не само от тези две книги, но и от предишните – „Л. като луна“ и „На един дъх“. Почитателите на поезията получиха автограф от авторката.

Христина Комаревска живее и работи в Плевен. Завършила е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работила е като репортер и редактор във вестници, издателска къща и телевизия. Автор е на поетичните книги: „Горчиво колендро“, „Забранено за влъхви“, „Жива вода“, „Боси пилигрими“, „Душа назаем“, „Шепот на раковина“, „Време за писане“, „Гонг и тишина“, „Стълба от дим“, „Пурпур и пепел“ и др.

Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител е на наградата на Община Плевен за поезия „Рена Попова“ – двукратно и за цялостно творчество, на Първа награда за поезия „Дора Габе“ на СБП, на отличия от национални и международни литературни конкурси, на Грамота за принос в българската литература от СБП и др. Превеждана е на чужди езици в сборници и алманаси. В момента е секретар на Дружеството на журналистите и председател на Дружеството на писателите – Плевен.