• EnglishEnglish
Хърбърт Уелс
21 септември 2022 г.

Хърбърт Джордж Уелс е роден на 21 септември 1866 г. в лондонското предградие Бромли. Още от детските си години се пристрастява към четенето. Завършва Лондонския университет през 1888 г., а след четири години получава две научни степени – по биология (впоследствие става доктор по биология) и става преподавател по точни науки в колеж.

По същото време започва да пише статии, за да се ориентира изцяло към журналистиката през 1893 г.

През 1895 г. излиза първият роман на Уелс “Машината на времето”, който веднага му донася известност и световно признание. Следват книгите “Островът на д-р Моро“, “Невидимият”, “Война на световете”, “Първите хора на Луната”, “Храната на боговете” и др. Всички тези творби му носят славата на най-добрия в експеримента с научната фантастика, писател.

В творчеството на Хърбърт Уелс има цикъл от любовно-психологически произведения, посветени на темата за брака, свободата на отношенията и равенството между половете. Най-известни от този цикъл са “Ана Вероника”, “Новият Макиавели”, “Брак”, “В тайниците на сърцето”.

Единствената книга, в която е заявил всичките си идеи, е “Какво правим с живота си?”, излязла през 1931 г. Като най-важно свое произведение авторът определя “Трудът, богатството и щастието на човешкия род”.

През 1927 г. излиза романът “Навечерие”, в което Хърбърт Уелс застава активно на страната на антифашистите. В “Светия терор”, отпечатан през 1939 г., Уелс описва психологическите етапи на формиране на личностите на съвременните диктатори, като използва примери от кариерите на Сталин, Мусолини и Хитлер.

Последната му творба “Разум на края на бездната” (1945) е пълна с песимизъм за бъдещите перспективи на човечеството.

Произведенията на Хърбърт Уелс са преведени на много езици, много от романите му са екранизирани.

През живота си пише около 40 романа и томове с разкази, няколко десетки съчинения на философска, социологична и историческа проблематика. Към това трябва да се добавят и няколко книги за деца, както и автобиографията му.

Хърбърт Уелс умира на 13 август 1946 г. в Лондон. Двамата му синове изпълняват завещанието му като кремират тялото и разпръскват праха на големия писател над водите на Ламанша.

Книги от Хърбърт Уелс в русенската библиотека: „Невидимия“, „Кристалното яйце“ (научно-фантастични разкази, „Илюстрована история на света“, „Възвишени стремежи“, „Островът на доктор Моро“, „Човекът, който можеше да прави чудеса“ (разкази), „Първите хора на луната“, „Храната на боговете“, „Война на световете“, „Любовта и мистър Луишам“, „Мистър Бледсуърти на остров Ремпол“, „Кратка история на света“ (в две части), „Машина на времето“, „Богът на динамото“ (избрани разкази).