• EnglishEnglish
Ценни книги от книжарницата на Никола Даков влязоха във фонда на библиотеката
31 юли 2020 г.

Стари книги от първата половина на ХХ век подари на библиотеката бившата ни колежка Красимира Игнатова. Сред тях са издание на Записки на българските въстания на Захари Стоянов под редакцията на проф. Борис Йоцов от 1940 г., второто издание от 1945 г. на романа на Константин Петканов „Морава звезда кървава“, „Конникът без глава“ на Майн Рид в превод на Емилия Коюмджиева от 1946 г. и др.

Особено ценни са петте тома от съчиненията на Кирил Христов: „Химни на зората“, „Слънчогледи“, „Победни песни“, „Игра над бездни“ и „Вълнолом“, издадени между 1937 и 1939 г., тъй като са били притежание на книжарницата на Симеон Симеонов и Никола Даков.

Никола Даков е записан в златната книга на дарителите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Той е роден в Пловдив през 1898 г.  През 1912 г. е изпратен в Русе при вуйчо си Симеон Симеонов, собственик на известната книжарница "Симеон Симеонов". Никола Даков се записва като ученик в Мъжката гимназия, а през свободното си време помага в книжарницата. От 1924 г. до 1940 г. той е управител на тази книжарница. Въвежда систематично подреждане на книгите по отдели и картотекирането им в 18 чекмеджета. На тази основа се отпечатват каталози, които се разпространяват из цяла България. Това е единствената в страната книжарница, която работи по този начин. На 30 април 1934 г. Никола Даков открива и собствена книжарница - “Светлина”. Първоначално тя извършва продажби на дребно на печатни книги и учебници, канцеларски материали, музикални инструменти, детски играчки и рамки. С постоянство книжарят успява да увеличи многократно продажбите.

Дълги години Никола Даков събира възрожденски книги, издавани в периода от 1806 г. до 1878 г. През 1977 г. той дарява част от своята великолепна колекция – 257 ценни старопечатни книги на български, на русенската библиотека.  Книгите са издадени в периода на Възраждането от 1806 до 1878 г. и представляват една трета от всички регистрирани старопечатни книги в България. Благородният дарителски жест към поколенията поставя началото на фонд „Старопечатен“ в библиотеката.

Днес с благодарност приемаме още пет книги от книжарницата на нашия златен дарител, които Красимира Игнатова с любов е пазила в своята лична библиотека.