• EnglishEnglish
Чудният свят на музиката
08 август 2023 г.

На 7 август отвори врати поредното лятно ателие на Регионална библиотека "Любен Каравелов". "В чудния свят на музиката" се събраха русенски деца с интерес към това изкуство на възраст от 1 до 4 клас. Още на първото занятие участниците се запознаха с велики композитори от цял свят и видовете музикални инструменти. Направиха си собствени маракаси и барабани от еко материали. 

Вторият ден изненада децата със специален гост - Димитър Косев - главен диригент на Държавната опера Русе. С негова помощ те узнаха много тайни от света на симфоничните оркестри - какво работи диригентът и защо размахва някаква сякаш вълшебна пръчица, без да изрича заклинания? Димитър Косев отговори на много въпроси, които интересуваха бъдещите музиканти, като има ли жена диригент; може ли той да дирижира без палка и дали се използват две палки едновременно; какво се случва, ако диригентът е левичар и защо не може да се дирижира с къси панталони. Харизматичният Димитър Косев създаде невероятно топла и приятелска атмосфера, отговори търпеливо и с чувство за хумор на всички въпроси, посвири  на децата на пиано и с удоволствие изслуша техни изпълнения. Днес и той, и участниците намериха нов приятел. Г-н Косев получи рисунки като подарък, а домакините от библиотеката бяха подготвили за него ВИП читателска карта и любопитни подаръци. Никой не искаше ателието да приключи, а гостът обеща да дойде отново със свои колеги -  музиканти от русенската опера.

Ателието "В чудния свят на музиката" ще продължи до 11 август, а негов ръководител е Емилия Димитрова - студент по оперно пеене в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София.