• EnglishEnglish
„Боже, защо Господ лъже“ - среща с Нидал Алгафари
23 април 2018 г. 18:00 ч. – 20:00 ч.

На 23 април, понеделник, от 18.00 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще се проведе среща с Нидал Алгафари и представяне на книгите му „Боже, защо Господ лъже?“; „Аллах, милост нямаш ли?“; „Любиш ли, ти Бог си!“; „Орисани да избираме!“.

Известният сценарист, режисьор и продуцент ще разкаже за идеята да се захване с написването на четирите тома в станалата напоследък бестселър поредица. Предстои любопитно гостуване, в което любителите на интелигентното четиво в Русе ще имат възможността на живо да общуват с изключително обаятелен и много начетен събеседник.

„Боже, защо Господ лъже“ е роман за генеалогията на феномена Любов- усещане без аналог в целия вътрешен свят на човека, вградено във всяко същество от Бог и неподвластно на никакви други сили извън нас и божествената ни същност. Любовта като усещане извън измеримия, простосмъртен живот. Това е книга за любовта, която може да подрежда стойностите на земното ни притегляне по един нов начин, да ни извисява над тленното, да ни вади от готовата матрица на живота, където другите могат да ни съдят за любовта по правила, които приписват на Бог. Този роман поставя стотици въпроси с препратка към следващата книга.

„Аллах, милост нямаш ли?“ е втората част от поредицата, където Любовта вече е над верската принадлежност, над традицията, над ограниченията. В повествованието са вкарани различни етнокултурни и религиозни препратки. Авторът диагностицира героите си в обсега на ритуали и традиции, като търси своеобразно продължение на познатите състояния и преживявания на героите от първия роман.

„Любиш ли, ти Бог си!“ е третата книга-повествование за катарзиса на героите, които намират истинските стойности на Любовта. Всъщност става дума за чистотата на чувството, такова, каквото вероятно са познавали нашите предци. Това е роман на търсенето и намирането на Любовта. Живописно и релефно са описани обичаи, характерни особености на бита, малко известни неща и детайли от празници като Спасовден, Еньовден, народни поверия.

Последният роман от тетралогията е „Орисани да избираме!“. Авторът твърди, че с тази книга се разделя с персонажите си. След като вече са изваяни и защитени психологически в литературната си същност и са заживели своя истински живот, тези герои са имплантирани в мислите на читателите, на живите герои от съвремието, които имат идентични усещания, вероятно и идентични докосвания до Любовта, пречупени, разбира се, през съвременния калейдоскоп от нови усещания и възможности да променяме живота, в който не винаги има неотменими знакови маркери. Въпросът остава отново отворен: можем ли да прекрачим отвъд социално-моралните маркери, да разчетем по свой начин, съвсем свободно и по нов начин старите кодове на Любовта, за да ги адаптираме към новата си цивилизована информираност.

Нидал Алгафари е роден в семейството на българка и сириец, а баща му е от известен род в Дамаск. Романите му са написани увлекателно, с много културологични препратки и са направени почти като филмов сценарий. В книгите читателят ще се срещне с неконвенционални елементи и особени обрати в белетристичното повествование, които са поднесени модерно и много живо от автора.