• EnglishEnglish
„Вторници от дъждове и врани“ – подарък във вторник
06 декември 2022 г.

„Вторници от дъждове и врани“ е заглавието на новата поетична книга на Владислав Атанасов (изд. 2021 г.). Авторът я подари на библиотеката по чиста случайност във вторник. Стихосбирката е събрала 81 творби, обособени в 5 части: Враните, Пада дъжд, Те/б, Числата на сезоните и Посвещения.

Владислав Атанасов е бивш наш колега. В момента работи като уредник в отдел „Най-нова история“ на Регионален исторически музей – Русе, 

В периода 2009 – 2019 г. Владо участва в обществената подкрепа по осъществяването или опазването на значими културно-исторически проекти и достижения за Русе, каквито са: новият „Екомузей с аквариум“, възстановеният музей „Баба Тонка“, социализираната експозиция на открито „Сексагинта Приста“, рехабилитационните дейности в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, съхранените културни институти, паметници, фестивални и културни събития и др. В същия период той е представител на Общинския съвет на Русе като член на журито на Национална литературна награда „Елиас Канети“.

Владислав Атанасов е носител на литературната награда „Светлоструй” за 2010 г. , както и на националната награда „Агоп Мелконян“ за 2019 г. Отличен е с второ място на конкурса „Иван Попов“, 2020 г.

Негови са книгите и литературните проекти: „Триада“, „Има ли къртицата очи“, „Нонети“, „TarowsOfMadness&Children”, „Стихотворения и други спомени“, „Днес“, „Ihtys“, „Вторници от дъждове и врани“. Автор е на публикации в регионалния и националния периодичен печат, в сборници. Участник е в множество осъществени проекти в областта на литературата и културно-историческото наследство.

Благодарим на Владислав Атанасов за поетичния подарък и му желаем творческо вдъхновение!