• EnglishEnglish
„Картината като слово“ – мост между изобразителното изкуство и художествения текст
22 май 2018 г.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе днес беше открита изложбата „Картината като слово“ на художниците Георги Пасев, Таня Пасева, Гриша Кубратов и Стоимир Иванов. Експозицията е посветена на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май и беше представена в най-новото културно пространство на Русе – Галерия „Библиотека“.
Събитието събра художници, скулптори, любители на изкуствата, преподаватели и много млади хора, представители на медиите и др. За музикалното оформление по време на събитието се погрижиха учениците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе Калинка Костадинова и Исаак Енчев заедно с техния преподавател по китара г-н Иван Кочев.
Няколко думи за изложбата каза художникът Георги Пасев, който отправи призив от името на организаторите (Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Георги Пасев, Таня Пасева, Гриша Кубратов и Стоимир Иванов) към всички млади хора да открият и почувстват връзката между изобразителното изкуство и писаното слово, като създадат текст (есе, стих, разказ и др.) по избрана от тях картина.
Първото есе, вдъхновено от темата: „Картината като слово“, бе написано и прочетено от Мира Душкова - поет и доцент от Русенски университет „Ангел Кънчев“, Катедра по български език, литература и изкуство.
Изложбата ще бъде отворена за посетители до 15 юни. Желаещите да приемат предизвикателството и да облекат в слово картините, могат да представят творбите си в библиотеката, отдел „Връзки с обществеността“.