• EnglishEnglish
„Лекарство срещу рак“ представя Елена Христова
29 юни 2018 г. 18:00 ч. – 19:00 ч.
Читалня, ет.2

На 29 юни в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде представена книгата „Лекарство срещу рак“ на поетесата от Габрово Елена Христова. В нея са включени всички писма, които авторката и нейната близка приятелка Яна Максимова си пишат в продължение на една година. „Всички писма, които си написахме с Яна за тази една година, в която, минавайки през ада, отглеждахме рая в нашите отношения, събрах в едно и без претенция го нарекох Лекарство срещу рак (ЛСР). В книгата съм запазила автентичния правопис, копирах от пощата ни всичко едно към едно - с недомислията от бързане, с недоизказаните мисли, с печатните грешки, с липсващата пунктуация от задъханото ни препускане по клавишите…“
Книгата е посветена на Яна Максимова, удостоена посмъртно с почетен знак на град Габрово през 2017 г., а приходите от продажбата ѝ ще бъдат в помощ на конкурса за приказка, който Елена Христова е създала на името на Яна Максимова.
„Всеки, който е имал шанса да работи с Яна, знае прекрасно, че тя винаги е слагала на първо място интересите на родния си град, пред своите, тези на фирмата или семейството си. Тя имаше уникалната дарба да увлича хората след себе си и да защитава каузи. Яна ни удивяваше с бърза мисъл и светкавични решения, винаги, когато нещо изглеждаше трудно и дори невъзможно да се случи. Тя създаваше, беше творец и имаше силата да преодолява. Следа от нейния талант и енергия има във всичко, което тя направи като човек на духа.“, с тези думи Община Габрово изпрати Яна в последния й път, но те не бяха просто текст за помен, а истински осъзнато усещане към човека, твореца, приятеля Яна Максимова, разказва Елена Христова.
Елена Христова е родена в Габрово през 1975 година. Завършва Българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, работи като журналист, а от 2006 година е главен експерт „Култура“ в Община Габрово. Пет са поетичните ѝ книги, издадени до момента.