• EnglishEnglish
„Любовно хайку“ плени библиотеката
14 февруари 2023 г.

Изненадващ интерес предизвика организираният от библиотеката конкурс „Любовно хайку“ по случай 14 февруари – Деня на любовта и виното. 72 участници се включиха в поетичната надпревара с едно или повече тристишия в жанра на традиционната японска лирическа поезия „хайку“. Най-активни бяха авторите от Русе, но свои творби изпратиха и участници от всички краища на страната: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Ямбол, Търговище, Сандански, Габрово, Перник, Плевен, Пазарджик, Каварна, Троян, Асеновград, с. Церово (община Своге), Кубрат, Староселци (обл. Плевен), Брусарци, Благоевград, Мездра (обл. Враца).

Впечатлени сме от интереса към нашия конкурс. Това ни дава увереност, че инициативите на русенската библиотека се следят от всички кътчета на България.

Впечатлено и затруднено беше и журито в състав: Лилия Рачева - поет и журналист – Председател, и членове: Кети Илиева – редактор, специалист- библиотекар, Младен Минев – специалист-библиотекар и Татяна Савова – филолог, ПР и организатор събития в русенската библиотека.

Да припомним, че формата на класическото японско тристишие, изградено по схема 5 – 7 – 5 срички, наречени Они, е възможна единствено в японския език, поради неговите лингвистични особености, и на практика е почти неприложима при останалите езици. Като взеха предвид сложността на поетичната форма и изискването за цялостно послание на тристишията, след задълбочено обсъждане на творбите, оценяващите присъдиха следните награди:

Бутилка малиново вино – Дейвид Георгиев, 19 г., от Русе. Награждава се като млад, прохождащ хайку автор с богат творчески потенциал.

Луксозен бележник + химикал – Живодар Душков, Русе

Луксозен бележник бележник + химикал – Людмила Христова, София

Кутия любовни бонбони – Валерия Тодорова, Сливен

Кутия любовни бонбони – Светла Дамяновска, Мездра

Победителите са обявени във фейсбук страницата на библиотеката на 14 февруари – Деня на влюбените и виното, а спечелилите награди хайку публикуваме в сайта на библиотеката. Наградените участници от Русе могат да получат наградите си в Заемна за възрастни на библиотеката! Отличените автори, които не са от Русе, ще получат наградите си  по куриер.

 

Благодарим на всички, които се включиха в конкурса „Любовно хайку“! Всеки един от тях ще получи сертификат за участие на посочената от него електронна поща!

Нека искри виното в чашите и ликува любовта! Честит празник!

 

А ето и наградените хайку:

Дейвид Георгиев, Русе

*

Любовни писма.

Целувката ти в тях.

Твоят аромат...

 

Живодар Душков, Русе

*

Подарявам ти

цвете – яркото слънце.

Своето сърце!

 

Людмила Христова, София

*

любов и вино -

той й подарява сърцето си

вместо цвете

 

Валерия Тодорова, Сливен

*

слънчев отблясък

в роза и глътка вино -

обич в сърцето                 

 

Светла Дамяновска, Мездра

*

Подарявам ти сърцето си,

разцъфтяло като цвете,

погалено от слънцето на обичта.