• EnglishEnglish
„Март идва“ с детските стихчета на Надежда Радева
27 февруари 2021 г. 11:00 ч. – 11:30 ч.
Читалня първи етаж

Надежда Радева е родена в гр. Русе. Завършила Българска филология в гр. Шумен. Член на Дружеството на русенските писатели и на русенския филиал към Съюза на свободните писатели в България. Пише поезия, проза, приказки за деца. Преводач е и на съвременна румънска поезия. Има издадени над 10 книги, повечето с лирика за възрастни и разкази, някои от които са представени в библиотеката. Неколкократно отличавана в регионални и национални литературни конкурси, носител на литературната награда “Перото на Йовков” (в раздел поезия), Силистра, 2005 г.

Детските й книжки са: „Моят град“ – поема в стихове, „Малки приказки за Нани“, „Четири истории за трима приятели и едно пътуване“ и „Приключенията на Прасчо“ – приказки за деца. Авторката споделя, че приключенията на Прасчо е съпреживяла с големия си внук Атанас през 2017 г. На него и братчето му Румен Надя посвещава с много обич последната си книжка, излязла от печат буквално преди дни – „Март идва“. Може да се каже, че тя е уникална, защото, освен че е посветена на внуците, нейните илюстрации са дело на дъщерята на Надежда Радева - Доброцвета Илиева. Също така  съдържа 18 стихотворения и една поема – това са всички детски поетични творби на авторката, написани досега. Подходящи са за предучилищна и начална училищна възраст. Някои от стихчетата са текстове и на песнички.

На 27 февруари Надя ще представи „Март идва“ в Читалнята на първи етаж. За да спазим всички противоепидемични изисквания, събитието ще премине при ограничено присъствие на публика. 

ПРИСПИВНА ПЕСНИЧКА

Нани-нани, зайче,

спинкай миличко...

Малките зайчета

вече заспаха,

морковчета ядоха,

зелките изгризаха,

нани-нани-на...