• EnglishEnglish
„Опит за летене“ с Радичковите врабчета и учениците от СУ "Йордан Йовков"
29 октомври 2018 г.

В Националната седмица на четенето, която се проведе от 22 до 26 октомври, ученици от СУ "Йордан Йовков" посетиха Детски отдел и се включиха в Радичковите дни по случай 89 годишнината от рождението на писателя. Те научиха любопитни факти от живота и творчеството му, отговаряха с ентусиазъм на въпросите, свързани с героите от творбата "Ние врабчетата", слушаха с интерес историята за Тананик и четоха по роли от книгата. Децата "полетяха" като врабците, превъплътили се в Драги ми господине, Смърдовранката, Чир и други участници от известното произведение на автора. И те като Радичков рисуваха Джифф, Чир, Пиук, Драги ми господине, Чику, У Фу, Фр. Т. Мититаки, Краката му стърчат навън, Дебелачко, Запетайчето и Смрадовранката заедно с техния ръководител - г-жа Вергилия Грънчарова, която постави началото в творческия процес.

Интересът към творчеството на Йордан Радичков е голям. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Авторът е номиниран два пъти за Нобеловата награда за литература, а през 2000 г. е удостоен с орден "Стара планина" първа степен за цялостен принос в българската култура.През 2003 г. е удостоен и с Държавната награда "Св. Паисий Хилендарски".

Радичков е гордостта на Северозапада. Сигурни сме, че почти няма българин, който да не се е докосвал до магическия свят на неговите произведения. Светът в творчеството на Радичков е странен, необичаен, изпълнен със знаци, които читателят трябва внимателно да разчете, за да вникне в една разнолика действителност и да разбере правилно авторовите послания