• EnglishEnglish
„Отглеждане на тъга“ събра любители на поезията в библиотеката
10 октомври 2023 г.

Творчеството на Яна Кременска събра любителите на мерената реч в двора на библиотеката. В прохладната вечер на 9 октомври, навръх рождения си ден, врачанската поетеса поднесе на своите гости авторски рецитал „Отглеждане на тъга“, включен в цикъла „Културните квартали на Русчук“. Тя беше подбрала свои творби, които най-силно отразяват нейния тънък усет към скритата същност на нещата и човешките емоции. Водещ на вечерта беше журналистът Руслина Александрова. Присъстващите се потопиха в качествена поезия, а рожденичката получи куп цветя от домакините и слушателите, както се полага на такъв ден.

Яна Кременска е родена във Враца, където живее и работи. По професия е журналист. Нейни стихове са публикувани в централни и местни вестници, списания и алманаси. Има издадени 11 книги, част от тях преведени на няколко езика. Предстои стихосбирката „Сянката на Господ“ да излезе на френски език в Белгия. Нейни стихотворения са публикувани в чуждоезични издания (Германия, Белгия, Франция, Русия, Беларус, Македония). Песни по нейни текстове изпълняват Маргарита Хранова, група „Спринт“, бардът Красимир Йорданов.

Прозата и поезията й са удостоявани с международни, национални и регионални литературни отличия. Яна Кременска е носител на наградата Враца за 2005 г. и на националната литературна награда „Иван Давидков“ за 2022 г. Член е на Дружеството на врачанските писатели, зам. главен редактор е на Литературно-художествения алманах „Околчица“.

Проектът „Културни квартали на Русчук“ е на ROUSTCHOUK.BG и „Градоред“. Идеята на инициативата е, че пространствата на един град са неофициално място или редица места за срещи сред хора на изкуството, културата, науката или просто сред другари със или без идея.

Събитието „Отглеждане на тъга“ е част от цикъла и беше организирано от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и ROUSTCHOUK.BG.