• EnglishEnglish
„Памет за Винарови“ - един ценен подарък
26 септември 2022 г.

Най-новата книга на русенския историк Теодора Бакърджиева вече е част от фонда на русенската библиотека, подарена с най-добри чувства от автора. Книгата „Памет за Винарови“  става факт след дълги месеци на проучване и изследване на наследниците на София Малчооглу и Никола Шарапчията. 

Ето какво споделя за работата си по книгата Теодора Бакърджиева: „Всичко започна случайно, от една изложба на смайващо талантливата, но позабравена българска художничка – Бистра Винарова. Провокирана от факта, че е представител на русенската фамилия Винарови, се впуснах по тази нишка, водена от любопитство, което с времето прерасна в непреодолимо желание да науча какъв е бил животът на десетките мъже и жени, носили името на този род, в амбиция да разгадая скритите послания на съдбите им.“ 

По увлекателен начин Бакърджиева разкрива всеки детайл от родословието на известната русенска фамилия, дала тласък на редица промени в обществения и културния живот на Русе и България. Техни потомци са Симеон Радев, Върбан Винаров, Бистра Винарова, Евстати Винаров. 

А сега и нашите читатели могат да се запознаят с този интересен и важен за развитието на града ни род чрез дарителския жест на Теодора Бакърджиева, за което й благодарим от сърце!