• EnglishEnglish
„По божия път“ с Йордан Василев
25 ноември 2022 г. 16:00 ч. – 17:00 ч.
фоайе ІІ етаж

На 25 ноември от 16:00 ч. във фоайето на ІІ етаж на библиотеката Йордан Василев ще представи новата си стихосбирка „По божия път“. В своята рецензия за творбата Габриела Цанева пише: „С всяко стихотворение от книгата авторът споделя своето любовно послание и любовта пропива цялата стихосбирка. С право можем да кажем, че „По божия път“ Йордан Василев върви, за да отправи към читателя своя вик за любов, своя вик от любов и възхвала на любовта във всичките ѝ форми – приета и изстрадана с всичките ѝ щастливи и нещастни развръзки, с цялата ѝ ефимерност и пълнота. Във всяко следващо стихотворение търсим авторовия отговор на въпросите, които и сами си задаваме – за смисъла на човешкия живот, за онова, което оставяме след себе си, за щастието и удовлетворението, за свободата на избора и съдбата. Цялата стихосбирка е и един реквием за опустошените ни души, за обществото, което се опитвахме да изградим с вяра и надежда в по-доброто бъдеще на света, но което ни ограби и вярата, и надеждата, и мечтите.

Йордан Василев е роден в Русе. Магистър е по български език и история на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Пише поезия от ученическите си години. За поезия има отличия от следните конкурси: “Витошко лале”, “Моя бяла пролет”, “Поетична Стара Загора” и “Кръстю Пишурка”. Награден е с второ място на литературния конкурс “Пролет моя”.

Той е автор на стихосбирките: “Любовно адажио” – 2017 г., която с успех бе представена в Русе и Гюргево, и “Стихове в червено и черно” – 2021 г. “По Божия път” е третата му стихосбирка.

Йордан Василев е член на Дружеството на писателите в Русе, председател е на Филиала на Съюза на свободните писатели в Русе от основаването му през 2013 г. и е заместник-председател на ССП.