• EnglishEnglish
„Поклон, Размирнико!“
23 май 2023 г.

В навечерието на най-светлия пролетен празник – Денят  на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Величка Кадъкьовлиева представи най-новата си книга - биографичен очерк за Стоян Михайловски „Поклон, Размирнико!“.

 Книгата е посветена на две годишнини, които се навършиха през 2022 г. – 130 години от написването на текста на химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени“ и 95 години от кончината на Стоян Михайловски.
 Водещата на срещата Толя Чорбаджиева обширно представи историята на честването на делото на великите християнски учители и отбелязването  на празника.

Вълнуващи и емоционални бяха  изпълненията  на хор „Дунавски вълни“ на  химна „Върви, народе възродени“  и на Мария Мицова със стихотворението „Напред!“.

 Нели Пигулева, рецензент на книгата, представи накратко съдържанието на изследователския труд на Величка Кадъкьовлиева.

Авторката сподели, че през годините забелязва, че името на Стоян Михайловски не се споменава като будител. Това я предизвиква да потърси информация за него, която се оказва твърде оскъдна. В  Народна библиотека открива само три архивни единици. Открива девет неизвестни снимки в Български исторически архив, които са включени в книгата. Търсещият дух на авторката я отвежда на гроба на Стоян Михайловски, който се оказва, че е в занемарено състояние. Представителите  на младежката организация на ВМРО – град Русе, гости на събитието, се ангажираха да възстановят гроба на Михайловски.

Величка Кадъкьовлиева получи поздравления и цветя от ВМРО- град Русе, Съюза на пенсионерите, вокална група „Хармония“, зададени бяха много въпроси от присъстващите.