• EnglishEnglish
„Русе – за първи път в България“
01 ноември 2023 г.

На 31 октомври, в навечерието на Деня на народните будители, в зала Заседателна на библиотеката беше представено двуезичното издание (на български и английски език) „Русе – за първи път в България“.  

Гости на събитието бяха изпълняващия длъжността кмет на града Димитър Недев, заместник-кметовете на Русе Енчо Енчев и Златомира Стефанова, инициаторът за създаването на книгата Пенчо Милков, авторският колектив, общественици, граждани.

Залата на първата в България търговско-индустриална камара се оказа тясна за стотиците русенци, които дойдоха да чуят какво е провокирало създаваното на този сборник. След поздрава към гостите от страна на домакина – директора на библиотеката Теодора Евтимова, един от авторите – Стоян Комитски, направи ревю на двуезичното издание, което за първи път събира на едно място статии, снимки и илюстрации за 75 събития от историята на крайдунавския град, обединени от факта, че са се случили за пръв път на негова територия. Той посочи, че тази книга не първата, посветена на Русе, но е първата, създадена с мисъл за съхраняване паметта и величието на Малката Виена, с която всеки русенец, който разтвори страниците й, би се гордял. Освен това, изданието е отворено и ще може да се надгражда в бъдеще.  Комитски допълни, че Русе е известен в страната като „град на първите неща“, но до момента не е съществувал сборник, който да увековечи тези данни.

Инициативата да се подготви такова издание за Русе е на Пенчо Милков, който каза, че с общи усилия се е сбъднала негова отдавнашна мечта - да се издаде книга, посветена на първите неща, които са се случили в Русе. „Историята на родния ни град винаги ще бъде повод за гордост и единение помежду ни и тази книга трябва да е част от библиотеката на всеки русенец, за да четат децата му, да знаят и уважават това, което са създали предците, да го пазят и надграждат” – подчерта той.

Свои мисли за книгата споделиха Толя Чорбаджиева - директор на архива в Русе, останалите автори, консултантът Боян Драганов, редакторът Живодар Душков и издателят Светлозар Гиндянов.

 „Русе – за първи път в България“ се издава с любезното съдействие на Община Русе в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Държавен архив – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Книгата е създадена от авторски екип в състав: Стоян Комитски, инж. Йовчо Стоянов, Хачик Лебикян и инж. Румен Кузов. Съдействие при разработката на текстовете, предоставянето и подбора на илюстративния материал оказват специалистите от Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, Дияна Ботева и Кремена Тодорова; от Държавния архив – Толя Чорбаджиева и д-р Надежда Цветкова; от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ – Теодора Евтимова и д-р Теодора Дянкова. Документи от личните си архиви и колекции предоставят както авторите, така и Боян Драганов – консултант на книгата, Стефан Драганов, Илиян Илиев,  Дитер Хес и др. Преводът на английски език е поверен на Миглена Парашкевова и Николай Маринов. Книгата излиза под знака на русенското издателство „Авангард Принт“.

Приятна изненада за присъстващите беше, че всеки получи екземпляр от „Русе – за първи път в България“.

Първият тираж на изданието няма да бъде обявен за продажба, а ще бъде даряван на библиотеките, образователните заведения и институциите на територията на община Русе. Предвиждат се допечатки, от които ще могат да се възползват русенските фирми и гражданите, които желаят да притежават изданието - уточниха от Общината.