• EnglishEnglish
„Светлина от Изтока“ и „Лицата на Филипините“
19 април 2023 г. 17:30 ч. – 18:30 ч.
Читалня (синя) първи етаж

Наталия Бояджиева е журналист и писател от Варна. На 19 април (сряда) от 17:30 ч. в Читалня (синя) І етаж тя ще запознае русенските читатели с две свои книги за Азия – „Светлина от Изтока“ - разкази за Китай (тригодишен дом на авторката) и „Лицата на Филипините“, където живее със съпруга си две години. Те вече са представени при голям интерес в БАН, във Великотърновския университет, в регионалните библиотеки на Варна, Велико Търново, Добрич, Народната библиотека в Пловдив, в Дома на хумора в Габрово, в Попово, Провадия и другаде.

„Светлина от Изтока“ е дебютната книга на Наталия Бояджиева – журналист и пътешественик по душа. Излиза от печат през 2016 г. През октомври 2019 г. тя претърпява второ преработено издание от издателство „Екрие“ и поставя началото на новата поредица „Чудни пътешествия с „Екрие“. Във внушителния обем от 310 страници авторката е събрала 48 свои репортажни разказа от Китай (Бояджиева  живее три години в Пънлай, провинция Шандун). Трудно може да се определи  жанрът на творбата – в нея има елементи на  разказ, публицистика (в основата си това са репортажите на Бояджиева за интернет радио „Татковина“), антропологични и етнографски изследвания, дневник  и пътеписи. Писателката си ги определя като нравописи. „Виждаме живота от два различни ъгъла – българския и китайския. Съпреживяваме радостта да намерим път към другия и особеното чувство, че в сърцето ни се е отворило трето око – окото на приятелството.  Книга за далечната екзотична страна и за приятелството – по детски чисто“ – пише в рецензия за книгата писателят Захари Карабашлиев. Изключителна ценност на книгата е, че тялото съдържа 64 цветни  и много черно-бели снимки на места, които Наталия Бояджиева е посетила. Книгата е представена за одобрение за превод на китайски пред пекинското издателство „Foreign Language Teaching and Research Press „/FLTRP/.

„Лицата на Филипините“ е сборник от 43 документални разказа на Наталия Бояджиева. Те  са земни и истински, и в същото време с някакво неуловимо вълшебство. Един от акцентите в тях е насочен към жените, техния живот и вътрешен свят – чувства, възприятия, желания и идеи. Читателят се чувства увлечен в непринудено оживен разговор за необятните, непознати територии на филипинската душа, за личността и съзнанието, като на фокус са жените, техният живот и вътрешен свят – чувства, възприятия, желания и идеи... В същото време читателят следва своята чувствителна и дръзка водачка, с която се изкачва уверено по стръмните планински пътеки на Кордилера – до селата на ифугао и висящите ковчези на Сагада, по склоновете на вулкана Пинатубо и до върха на Ангоно със скалните му рисунки от древността. Посрещат заедно Великден в многомилионна Манила, сред самобичуващите се фанатици, навлизат и в джунглата – дома на аета...

Наталия Бояджиева е родена на 15 април 1960 г. във Варна. Завършила е българска и руска филология в Шуменския университет „Константин Преславски“. Работи като преподавател по български език и литература и като журналист на свободна практика. Член е на Съюза на българските журналисти. Членува и в АБУЖЕТ (Асоциация на българските журналисти и писатели по туризма), във FIJET (Световната асоциация на журналистите и писателите пътешественици), както и е член на Управителния съвет на ССПБ (Съюз на свободните писатели в България. Превежда от руски, полски, английски и италиански.