• EnglishEnglish
„Силвър и вампирите“ на Явор Цанев влезе в каталога White ravens 2021
14 октомври 2021 г.

От сайта Детски книги.ком вчера научихме прекрасна новина за нашия автор и приятел на библиотеката – издателя, преводач и писател на съвременна фантастика Явор Цанев, който на същия ден чества 50-ти рожден ден! Какъв по-хубав подарък от тази вест!

За поредна година в селекцията на престижния каталог White Ravens на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен има отличени български книги за деца. За 2021 г. това са картинната книга “Кой припка за рибка” (изд. Ина) с автор Петя Александрова и илюстратор Невена Ангелова и “Силвър и вампирите” (изд. Гаяна) на Явор Цанев.

И двете книги са номинирани за Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2021. Именно номинацията в българската награда на децата е основният критерий на фондация детски книги за изпращането на заглавията от български писатели в Мюнхен, където да се състезават за престижната селекция.

В White Ravens 2021 място са намерили 200 книги за деца на 38 езика от 54 страни след прочит в оригинал от експерти на Международната детско-юношеска библиотека. В техния подбор попадат заглавия, които носят универсални послания, имат висока художествена и илюстраторска стойност или се отличават с новаторски подход в дизайна си.

Честито на Явор и от русенската библиотека! Нашите малки читатели са неговите първи и най-верни фенове!