• EnglishEnglish
„Солени хора“ в Русе
20 юни 2024 г. 18:30 ч. – 00:00 ч.
зала Заседателна

На 20 юни (четвъртък) от 18:30 ч., в зала Заседателна, Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Любен Каравелов” ви канят на прожекцията на филма „Солени хора“, посветен на едно цветно езеро – Атанасовското езеро край Бургас.

През кратките истории на четирима природозащитници, свързали живота си с езерото, се разказва неговата собствена 100 годишна приказка, в която няма принцове и принцеси, а само сол, птици и хора ….

Режисьор и сценарист на „Солени хора“ е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, а дрон оператор Живко Тодинов. Музиката и вокалите са на Мила Роберт и Явор Карагитлиев, текст на песента Мариана Сърбова.

Филмът вече има две международни награди:

·         International Short Cinema Festival, 2024 (Боливия), победител в категория Най-добър късометражен филм 20-40 минути.

·         Best International Film Festival, 2023 (Румъния), победител в категория Най-добър екологичен филм.

Публиката в Русе е много специална и екипът на БФБ очаква с нетърпение срещата с нея след прожекцията (27 минути), когато очакваме интересна дискусия за екологичните предизвикателства в България, за горещите природозащитни теми в момента и за кризите, които се задават. Във фоайето пред зала Заседателна ще има базар с кауза и възможност да се запознаете с продуктите от езерото, представени във филма – натурална сол „Цвете на солта“, шоколад с морска сол, сапун Пеликан, свещ Фламинго и др.

Входът е с билет с кауза - 10 лв. в подкрепа на Атанасовско езеро!

Очакваме ви на 20 юни 2024, от 18.30 ч. в зала Заседателна на Регионална библиотека „Любен Каравелов”, Русе.