• EnglishEnglish
„Сърце на длан” подари на русенци ветеран от „Нощен Хоризонт” в БНР
25 октомври 2018 г.

Регионална библиотека „Любен Каравелов” беше домакин на среща с Румен Стоичков, дългогодишен журналист в БНР, който представи най-новата си, четвърта поред книга, озаглавена „Сърце на длан”. 

„Заедно с другите ми три книги „Из стръмнините на България“ „Преди забравата“ и „Някъде там”, новото заглавие оформя своеобразна литературно-документална поредица на почти всичко българско и родно”, сподели авторът пред аудиторията, уважила събитието, което се проведе във фоайето на втория етаж на библиотеката. 

Разговорът с популярния водещ на предаването „Нощен хоризонт” се превърна в диалог за съдбата на българския дух, за устояването на ценности в живота на съвременния българин и някои, вече за съжаление изгубени завинаги културни отлики   в   съвремието. Румен Стоичков разказа на фона на мултимедия и автентични звукозаписи за  многобройните си срещи в стотици кътчета на България, свързани със знакови имена и неизвестни на широката аудитория събития. 

Авторът  е включил в  „Сърце на длан”  интервюта с   популярни българи, които са споделили със слушателската му аудитория  свои откровения и мисли за България и за българската духовност.  

Както и в предишните книги, така и в „Сърце на длан”, стотиците снимки и текстът взаимно се допълват, а по този повод Румен Стоичков сподели: „От първата до последната буква в повествованието – всичко е автентично,  няма съчинени ситуации, предавал съм едно към едно разговорите си и репортажната обстановка от моите срещи с героите в книгата.” 

Румен Стоичков е сред доайените и разпознаваемите гласове на предаването „Нощен хоризонт” на Българското национално радио.  Реализирал е над 1200 предавания  на живо в националния  ефир от 1995 г. През 2008 г.  става главен редактор и на детското списание „Аз съм българче”.   Носител на много професионални нaгpaди зa разследваща журналистика и високо професионално майсторство. Член е на Съюза на българските журналисти.