• EnglishEnglish
„Ex Libris – Ex Piscatibus“2022 приключи
31 октомври 2022 г.

През 2022 г. се проведе ХVІІІ издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, „Ex Libris – Ex Piscatibus“. Темата бе в унисон с обявената от Общото събрание на ООН 2022 г. за Международна година на занаятчийския риболов и аквакултурата. Това поредно издание на оспорваната надпревара се проведе под патронажа и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Програма „Култура“ на Община Русе.

365 творби на 244 участници от 30 държави (Турция, България, Полша, Китай, Аржентина, Мексико, Черна гора, Казахстан и др.) се състезаваха за Голямата награда на конкурса. Доайен сред участниците тази година е Дьорд Борос - унгарец по произход, роден през 1934 г., който участва в конкурса от 2014 г. досега. Най-младата художничка се включва във форума за втори път. Тя е родена през 2015 г. и се казва Магдалена Александрова.

На 28 октомври се проведе церемонията по обявяването  на резултатите в надпреварата, отличените участници, носителят на Голямата награда и темата за следващата година. Беше открита и изложба с творби от 18-то издание на международния творчески форум. По случай церемонията кметът на града Пенчо Милков изпрати на директора на библиотеката Теодора Евтимова поздравителен адрес, в който се казва: „Щастлив съм, че екипът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ продължава дългогодишната традиция и за 18-ти път успя да събере най-вълнуващите екслибриси на творци не само от България, но и от целия свят.“

Координатор на журирането и тази година беше д-р Теодор Лихо – преподавател в Националната художествена академия. Той направи живата връзка между трите журита, в които се включиха художници, културни дейци, общественици, преподаватели, колекционери, експерти и младежи. Детското жури от летните ателиета по изобразително изкуство в Художествена галерия – Русе с преподавател Мартин Петров и ученици от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ - Русе с преподавател Красимира Кирилова класираха работите в категорията до 14 години. В категорията 14-26 години оценява Младежко жури - ученици от Национално училище по изкуствата в дунавския град, от класовете по изобразителни изкуства и графичен дизайн, ръководени от художниците Пейно Пейнов и Гриша Кубратов. Особено сериозен беше съставът на международното жури за трите категории: Питър С. Смит, Великобритания - художник-график от Лондон, член на кралското дружество на гравьорите, дългогодишен директор на Кингстън Колидж ъф Арт; проф. Чавдар Попов - изкуствовед, преподавател в НХА, катедра Изкуствознание; Недрет Яшар - художник от Русе, професор по изящни изкуства от университета Ялова, Истанбул, носител на голямата награда на журито и публиката от биеналето миниарт 2021 в Русе; Тзанг Лианг - завършил графика в Сичуанския институт по изящни изкуства, Чончин, Китай, където в момента преподава; проф. Десислава Христова-Тошева - художник-график, доктор по изкуствознание, преподавател в катедра „Графика“ на НХА; секретар на секция Графика в СБХ; проф. Димо Колибаров - художник-график, преподавател и директор на филиал Бургас на НХА; проф. Мъгърдич Касапян - художник от Пловдив, доктор по педагогически науки - изобразителни изкуства, професор по графика в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив, декан на факултет „Изобразителни изкуства“; доц. Николина Джановска - художник от Велико Търново, доктор по изкуствознание, преподавател в катедра „графика“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; доц. Милен Джановски - художник от Велико Търново, доктор по изкуствознание, преподавател в катедра „Графика“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Пейно Пейнов - художник, преподавател в Националното училище по изкуствата в Русе; Гриша Кубратов - художник, преподавател в Националното училище по изкуствата в Русе; Красимира Кирилова - художник, главен уредник и Мартин Доброславов, художник и уредник в русенската художествена галерия.

С GRAND PRIX на конкурса журито отличи Гжегож Издебски от Полша за екслибриса „Moby Dick“.

Наградата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе беше присъдена на Калина Миланова от Велико Търново, България за творбата „All good things come to an end“.

Тази година участниците получиха и няколко спонсорски награди. Наградата на Фондация „Захари Стоянов“ – Русе беше присъдена на Владимир Петков от гр. Мизия. Наградата на Ротари клуб – Русе отиде при Биляна Димитрова от Пордим, а тази – на Стопанска камара – Русе – при Десислава Вълева от Горна Оряховица.

Най-много точки в първа категория до 14 г. от детското жури събра малката графика на Магдалена Александрова, България. В същата категория международните съдии дадоха първо място на Виктор Лазаров, България. Останалите номинирани от двете журита в категорията са: Агустина Бриньоне, Аржентина; София Горбунова, Русия; Хуана Барионуево, Аржентина; Мария Бровичева., Русия.

В категорията от 14 до 26 г. най-добре според оценяващите от младежкото и международното журита се е представила Жени Жоу. Китай Останалите отличени в категорията са: Мехмет Али Гюлгор, Турция, Евангелос Тасиос, Гърция; Людмила Вълкова, България и Бактияр Нигазбайев, Казахстан.

В категорията над 26 години след носителя на Голямата награда се наредиха Анна Виелгос, Полша; Джузепе Калдерон, Италия и Джоселин Беноа, Канада.

Всички включили се в конкурса художници ще получат Сертификат за участие, а отличените и грамота.

Както всяка година, предстои отпечатването на цветен каталог с творбите от конкурса. А темата за следващото му – ХІХ-то издание, е „Ex Libris – Ex Dilemma“.