• EnglishEnglish
С Мария Донева между Стара Загора, Русе и Прага
16 април 2021 г.

Днес, в рамките на Маратона на четенето 2021, със съдействието на специалистите от Детски отдел и Автоматизация на русенската регионална библиотека, се проведе онлайн среща на поетесата Мария Донева с четвъртокласници от русенското училище „Йордан Йовков“ с ръководител Вергилия Грънчарова и ученици от Българско средно училище „Д-р Петър Берон“, гр. Прага, Чешка република, с ръководител Мария Георгиева.

Мария се включи от Стара Загора. Тя разказа на децата колко й липсват срещите на живо, как пише и превежда книжки за тях. Слънчевата дама сподели с виртуалните си приятели колко е важно човек да мисли позитивно, да се усмихва, да намира положителни емоции в ежедневието и най-вече да не спира да чете най-различни интересни и полезни книжки.

По желание на участниците в срещата от Русе и Прага Мария Донева прочете една от последните истории, които е превела от английски език – „ЗОГ“ – книга за дракона, на Джулия Доналдсън. Децата й пожелаха да е здрава и да се видят очи в очи както в Русе, така и в Прага. От Прага дори я поздравиха на чешки език с настъпващите Великденски празници.

Рeгионална библиотека “Любен Каравелов“ – Русе е партньор на Българско средно училище „Д-р Петър Берон“, гр. Прага, Чешка република по проект по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Модул „Библиотеките като образователна среда”  на Министерство на образованието и науката. Главната цел на проекта е изграждане на трайни навици за четене и формиране умения за учене през целия живот.

Днешното литературно четене и видео среща с Мария Донева „Пътят на познанието“, с подкрепата и участието на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, е включено в проекта и се реализира в рамките на Маратона на четенето 2021 г.