• EnglishEnglish
С вернисажа „Светът е сума от събития“ стартира Вторият литературен фестивал на библиотеката
12 октомври 2022 г.

С поетичната фотоинсталация „Светът е сума от събития“ на ФотоФабрика и УниКредитАрт на 11 октомври беше открит Вторият литературен фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

На церемонията в Галерия „Библиотека“ Ралица Карагьозова от отдел „Култура“ на Община Русе поднесе поздравителен адрес от името на кмета на града Пенчо Милков. Милена Пенева – директор филиал Русе на УникредитБулбанк и Тихомир Петков – директор филиал Площад Свобода на УникредитБулбанк поздравиха домакините и авторите на изложбата, като пожелаха успех на фестивала и нови възможности за съвместна дейност.

Форумът беше официално открит от директора на библиотеката Теодора Евтимова, а главният библиотекар д-р Теодора Дянкова запозна публиката с историята на „Писмените съкровища на Долен Дунав“ и предстоящата програма на второто му издание.

Еми Барух от Фондация ФотоФабрика – куратор на изложбата „Светът е сума от събития“, представи поетичната експозиция. Тя среща стихове и фотография, за да може публиката да оцени лекотата на взаимодействието между поетичните и фотографските фигури. Тази игра на образи и думи е непреднамерена и свободна, но и рамкирана в едно пространство, в което всеки може да интерпретира видяното и прочетеното по свой начин, превръщайки се в част от творческия процес. Фрагменти от стихове участват равностойно с едни много изтънчени черно-бели фотографии. Авторите и на стиховете, и на фотографиите са сред известните български поети и фотографи. Ето кои поети и фотографи участват в това предизвикателство със свои творби: Веселин Атанасов, Виктор Самуилов, Владислав Христов, Денис Бучел, Иван Ланджев, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Николай Трейман, Стефан Иванов, Цочо Бояджиев, Яна Лозева.

Еми Барух сподели, че ФотоФабрика и УниКредитАрт са създали тази колекция заради изкушението и удоволствието от играта, в  която и зрители, автори на  стихове и на фотографии разменят и обединяват своите роли.

Изложбата може да бъде видяна до 25 октомври 2022 г.

В програмата на Фестивала предстоят:  творческа вечер на Стефан Цанев на 12 октомври от 17:30 ч., среща с детската писателка Петя Кокудева на 14 октомври в 16:00 ч., три работилници на 13 и 14 октомври от 15 до 18 ч. – за творческо писане, за превод на литературен текст от английски на български език и за изработване на литературен туристически маршрут. На 13 и 14 октомври в 14:30 ч. Бизнес центърът за подпомагане на малки и средни предприятия ще представи възможностите на социалната медия Panodyssey и ще бъде в помощ за регистрация на желаещите в платформата.