• EnglishEnglish
За Силвър и вампирите с Явор Цанев
15 април 2021 г.

Днес в рамките на Маратона на четенето 2021 русенската библиотека беше домакин на срещата на Явор Цанев с неговите малки читатели. Онлайн през платформата ZOOM писателят разказа на децата от няколко класа на училище „Отец Паисий“ и още десетки включили се в събитието какво общо има котето Силвър с вампирите, как се е зародила идеята да напише „страшната“ история, в която домашният любимец въвлича Мая и Алекс по време на гостуването им при баба на село.

Децата бяха много активни и любопитни и задаваха на Явор Цанев въпроси, като колко време е необходимо да се напише такава книжка, как любимецът на автора е станал прототип на Силвър, по-лесно ли се пише за деца или за възрастни, откога обича да чете книги и по колко наведнъж, какво похапва докато чете и откъде да си намерят „Силвър и вампирите“, като разбира се, бяха поканени да си я вземат от библиотеката.

В разговора стана въпрос и за първата книга на Явор Цанев за деца „Злостории“, отличена с наградата „Константин Константинов“ през 2019 г. А "Силвър и вампирите" е заглавие, номинирано в Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2021 г. за детски книги.