• EnglishEnglish
Март "дойде" със стиховете на Надежда Радева
27 февруари 2021 г.

На 27 февруари русенската писателка Надежда Радева представи новата си поетична книга за деца „Март идва“. За да спазим всички противоепидемични изисквания, събитието премина в Читалнята при ограничено присъствие на публика.

Презентацията направи самата авторка, разказвайки историята на написването на книгата, нейните вдъхновители и литературни герои. Големият й внук Наско прочете посветени на него стихове. Стихчета от книгата прочете и авторката на илюстрациите - дъщерята на Надя Доброцвета Илиева. Самите картинки към стихотворенията са за оцветяване, като идеята е малките читатели да се забавляват с поезия и рисуване. Надя изненада гостите си и като изсвири и изпя песнички, чиито текстове са влезли в поетичното сборниче. 

Гостите на представянето поднесоха своите пожелания и цветя на автора, снимаха се с нея и взеха автографи. Сред тях беше и наша стара познайница - Мецанка Малинка, която пристигна с мама Виктория Тодорова и Иринка и обеща веднага да напише приказка за срещата с Надя и нейната детска поезия.

„Март идва“ вече прескочи Дунава и „кацна“ в Румъния. В Гюргево писателят-публицист Дуня Паланджеану прочете книгата, преведе няколко стихотворения на румънски и написа рецензия. Споделяме част от текста от профила на Паланджеану във Фейсбук: „Писателката Надежда Радева ни доказва за пореден път, че обича децата, като не пропуска възможността да се среща с тях най-често, сега  в нова книга с текстове за дългоочакваната пролет, което личи още в заглавието – „Март идва". Книгата с поезия е посветена на двамата внуци на автора Атанас и Румен, които са и герои на някои стихотворения, а илюстрациите с игриви, възхитителни рисунки, вдъхновени от стихчетата в книгата, принадлежат на художника Доброцвета Илиева – дъщеря на Надежда Радева. (...)Авторът кани малките читатели и любители на поезията на едно вълнуващо пътешествие, из много обичания град. Оригинални са илюстрациите към текстовете, които ще четат и ще рецитират децата. Поздравяваме авторката, Надежда Радева, за поредния опит от този род, тъй като помним книгите с текстове и разкази, с които обогати българската литература за деца. Каним родители, баби, дядовци, деца, да прочетат тази стихосбирка и обществени и училищни библиотеки, за да я поставят на видно място за четене от децата. Да пожелаем на Надежда Радева здраве, вдъхновение, възможности, колкото може повече да се радва чрез писанията си, деца от Русе и по света, писания от непоколебимо дете, голяма и красива душа!"

Присъединяваме се с усмивка към оценката и пожеланията на Дуня Паланджеану и очакваме с нетърпение следващата книга на Надя!