• EnglishEnglish
Русе е първенец в „Стара хартия за нова книга – 2021“
27 септември 2021 г.

В последния ден от кампанията – 26 септември, 2524 деца от Русе предадоха невероятните 13,1 тона хартия за рециклиране и получиха над 3200 книги. Малките екоактивисти и читатели спасиха от изсичане 170 дървета.

За сравнение ето резултатите на другите два града, в които инициативата се проведе тази година:

Дебютът на Добрич на 25 септември в кампанията „Стара хартия за нова книга“ е привлякъл 894 деца от града, които са събрали за рециклиране 4,6 тона хартия за рециклиране и така са спасили от изсичане 60 дървета. В замяна са  получили над 1200 книги.

Малките екоентусиасти в София са предали 11,7 тона хартия за рециклиране и така са спасили от изсичане 152 дървета. В кампанията са се включили 2052 деца, които са получили над 2600 книжки подарък.

 

Тази година Русе за шести път беше домакин на „Стара хартия за нова книга“. В слънчевата септемврийска неделя всяко дете, което доведе на пл. „Свобода“ възрастен с 5 килограма хартия за рециклиране, получи книжка подарък, както и подаръци от партньорите на празника. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, получиха втора книжка на екотематика – „Грийн тийн“, „Ти можеш да спасиш планетата“ или новото специално издание на кампанията „Пазители на планетата“. Така в рамките на празничния ден малките екоентусиасти получиха максимален брой две книги.

Формация за модерен балет „Мираж“, детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“, Школата за народно пеене, фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“, детска вокална група „Слънце“, фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“ и балетно студио „Арт денс класик“ бяха само част от звездите, които участваха в съпътстващата празнична програма. Още награди ги очакваха в забавните игри и викторини. Събитието се проведе с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Във фейсбук страницата на „Стара хартия за нова книга” организаторите от ЕКОПАК България и Книжен център „Гринуич” са написали за събитието в Русе:
„Благодарим ви, скъпи деца и родители – за вдъхновяващия ентусиазъм, усмивките и търпението!

Успехът е и за нашите партньори от Община Русе и супергероите от Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе

Ще се видим отново догодина!”