• EnglishEnglish
Нови книжки за вълшебна Коледа!
22 декември 2020 г.

Поредна партида нови книги са на разположение на читателите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ през декември.

Разбира се, най-пъстри, весели и очаквани са детските издания.

И така, какво ново можете да прочетете по Коледа на най-малките? Да започваме!

„Маргаритка и чистите зъбки“ е четвъртата книжка от нова детска поредица, в която малчуганите научават за полезните навици в забавни приключения с Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето. Веселите и поучителни случки забърква русенският актьор, поет, продуцент, сценарист, разказвач на вицове, водещ на радио и телевизионни предавания, водещ на шоута и състезания в града Илия Деведжиев. Прекрасните илюстрации са дело на Веселка Велинова.

Следващите истории с игри ни предлага Мая Атанасова. Тя ни разказва за тригодишния Алекс, който отказва да ходи в детската градина, защото там има твърде много непознати неща, които го притесняват. На помощ му се притичва по-голямата му сестра Криси. А какво се случва след това ще разберете, ако прочетете „Не искам да ходя на детска градина!“ Илюстрациите са на Антоанета Четрафилова.

Следваща в нашето представяне е „Книга за финландските джуджета“ на Маури Кунас. Тя ни потапя в старите сказания за отколешния бит на финландските селски стопани, които са се разказвали вечер край огъня, но сега са позабравени дори и във Финландия. Увлекателната книга крие интересни и завладяващи истории за чудатите житейски навици на приказните същества – пазители на сауната, плевнята, обора или конюшнята, наричани джуджета. Не се колебайте да отгърнете страниците на това фантастично приключение, което ще ви запознае с Боцкоритко, Вагабонтю, Лудзавръзко и другите представители на джуджешкия народ. Преводът е на Росица Цветанова.

Накъде преди Коледа без вълшебницата Астрид Линдгрен? В „Коледа в Булербюн“ тя разказва как изглеждат трите къщи на селцето през зимата, кой живее в тях и какво правят децата преди празниците, на Бъдни вечер и на Коледа. Илун Викланд е магьосникът с четката, който е нарисувал историите в Булербюн. Книжката е преведена на български език от Стела Джелепова.

Стигаме до „12 принцеси“ - приказките на Иво Сиромахов, от които става ясно, че всичко е възможно, стига да го пожелаеш силно или да отгърнеш вълшебните страници на тази книга и да последваш дванайсетте принцеси в техните светове, пълни с толкова много чудеса! Илюстрациите са на Лилия Тодорова.

И накрая, но не и по чудатост, ви представяме „Дневникът на една проклетия“. Авторката Виржини Л. Сам приветства читателя в Сдружението на Проклетиите, позволявайки му да надникне в Дневника на Фани, за която най-важното в живота е да се забавляваш, възрастните невинаги са прави, по-скоро обратното, да бъдеш такъв, какъвто си, означава да бъдеш различен и… какво още ще разберете, ако отворите тази „нарисувана ръкописно“ от Мари-Ан Абесдри и възпроизведена от френски от Румяна Маркова момичешка енциклопедия на порастването.

Няма нищо по-приятно от топло мляко с какао и хубава книжка по празниците! Весела Коледа!