• EnglishEnglish
Едно дарение с емоционална и историческа стойност
21 януари 2021 г.

Директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова връчи днес свидетелство за дарение на изпълнителния директор на Русенската търговско-индустриална камара Милен Добрев и изрази своето дълбоко уважение и благодарност за ремонтирания със средства на Камарата централен вход на старата част на библиотеката.

Реставрирането на вратата към централното фоайе на старата част на културния институт беше част проведените през 2020 г. мероприятия на РТИК по повод 130 години от основаването й.

Едно от събитията беше и запечатването на „Капсула на времето“ в библиотеката, което се проведе на 30 декември м.г. В нея, наред с първата от 130 бутилки лимитирано вино от Нисово, произведено специално за годишнината на РТИК, фотоалбум със снимки от Русе на Явор Мичев, пожелания от административните ръководители на града, реплика на първия печат на Русенската търговски-индустриална камара, са включени и най-добрите 16 есета, взели участие в конкурса за есе, с който по нетрадиционен начин бяха отбелязани 130 години от създаването на Камарата. Капсулата ще се съхранява 20 години и ще бъде отворена на 150-годишния юбилей на РТИК през 2040 г.

Дарителският жест на Камарата, освен  емоционална, има и историческа стойност за библиотеката. Сградата, в която културният институт се помещава от 1954 г., е построена през 1911 година специално за седалище на първата в България Търговско-индустриална камара, а реставрираната врата е оригиналният й официален вход.