• EnglishEnglish
Петя Кирилова отваря врати към чудния свят на приключенията
23 май 2023 г.

1 юни е ден за забавления и игри, но и ден за подаръци! А какъв по-хубав подарък за Библиотечко от новите образователни игри, вдъхновени от Монтесори педагогиката, страстта към приключения и любовта към децата?  Детският отдел на русенската библиотека получи днес първите пет от поредицата 12 научни приключения-игри лично от техния автор Петя Кирилова. Невероятен подарък, защото Петя е създала единствените настолни игри, които могат да накарат деца и родители да забравят екраните на телевизора, компютъра и телефона и да се отдадат на вълнуващи пътешествия в необятния свят на науката, природата и назад във времето до корените на българите.

Петя Кирилова е четвърто поколение учител в семейство на художници и педагози. Освен това е завършила дизайн, предучилищна и начална училищна педагогика с последвала магистратура Съвременни образователни технологии в детската градина и началното училище. Работи в детска градина, а в момента длъжността й е мама на 24 часа на тригодишната Дивна (а Дивна има и кака във ІІ клас).

Няколко години Петя води ателиета по Монтесори педагогика в русенската библиотеката, потъвайки в океана от книжки и информация при подготовката на всяко едно от тях. Което я навежда на мисълта, че след приключването им трябва да измисли по-достъпен, интересен и завладяващ вариант за обучението на децата. И така се ражда идеята за игрите.

Освен използването на необятната информационна среда на библиотеката и уменията й на дизайнер, авторката включва в пионерското си дело майка си и сестра си и така на бял свят се появяват пет вълшебни вратички към отделен свят, както нарича Петя своите игри-приключения: 1. „Животът на старите българи“; 2. „Приключения в Слънчевата система“; 3. „Търсачи на съкровища“; 4. „Приключения в Тайната градина“ и 5. „Йероглифи“. Най-новата образователна поредица от игри на Академия за приключения, специално създадени от Петя за деца от 6-12 г.

Лъчезарната вълшебница на научните пътешествия сподели, че желанието й е тези игри да достигнат до библиотеките и на най-малките читалища, където достъпът до знание е затруднен, за да се запали желанието за четене чрез забавление у повече деца.

Засега игрите се разпространяват през страницата Академия за приключения - детски образователни игри и с помощта на Дворецът на децата – Русе.

Благодарим на Петя за прекрасния дар от името на всички малки читатели! С нейните настолни образователни игри ги очаква една ваканция, наситена със знания и приключения!