• EnglishEnglish
Памет за Апостола
18 февруари 2022 г.

През 2022 г. се навършват 149 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Десетилетия наред годишнината се отбелязва на 19 февруари. В последно време, обаче, родните историци се произнасят в полза на друга дата - 18-и по нов стил. Откъде идва това противоречие?

Неоспорима е информацията, че на 27 декември 1872 г. Васил Иванов Кунчев е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, край Ловеч. Апостолът е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка. Тя е допусната при преминаването на България от Юлиянския към Григорианския календар през 1916 г. и недоглеждане от страна на местните чиновници. Годишнината от гибелта на Васил Левски се отнася за събития, случили се преди 1 март 1900 г. В този случай необходимата поправка за привеждане на датата 6 февруари (по стар стил) по новия григориански стил е от 12 дни, следователно - 18 февруари. От Общобългарския комитет „Васил Левски” настояват пред различните държавни институции за промяна на датата на почитането на Апостола на свободата, но денят 19-и февруари отдавна е добил гражданственост и все още не е официално отменен. От няколко години в родния град на Апостола Карлово, във Велико Търново и на други места в България годишнината от обесването на Васил Левски се отбелязва на вярната дата - 18 февруари. В по-голямата част на страната, обаче, поклоненията все още се извършват на следващия ден. Така ще е и в Русе, където Община и Областна администрация  организират съвместно церемония по полагане на венци и цветя по случай 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски на 19 февруари 2022 г. от 11 часа пред паметника на героя, който бе издигнат в града на 11 септември 2020 г. от инициативен комитет.

Дали 18 или 19 февруари ще бъде утвърден в ритуалния календар на държавата решават компетентните институции. Важното е, че няма по-свят образ за българина от този – на Апостола, и няма българин, който да не прекланя глава пред саможертвата и героизма му. По повод годишнината от трагичната кончина на Васил Левски, припомняме на нашите читатели подготвеното миналата година от библиотечните специалисти Диана Гривева и Севдалина Тодорова видео филмче „Левски в библиотеката“. В него са показани различни издания и фототипни копия на вестници, списания и книги за малки и големи, свързани с Апостола, които се съхраняват във фондовете и колекциите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Това е израз на нашето преклонение и почит пред святото дело на най-тачения от целия народ българин.