• EnglishEnglish
Руски кът оживя в Библиотечко
06 декември 2021 г.

На 5 декември Библиотечко посрещна с хляб и сол гости от Русия – представители на образователния проект „Русский уголок“. Елена Журавльова – ръководител на проекта, Наталия Ерьомина – държавен мениджър и художник-дизайнерът Наталия Глазкова подредиха в Детския отдел на библиотеката „Руски кът“ с традиционни национални сувенири и фолклорни аксесоари. Събралите се русенски деца с интерес изслушаха техните обяснения за всеки предмет – какъв символ е и как се използва. Малчуганите рисуваха с акрилни бои руския север, а картините си отнесоха вкъщи за спомен.

На събитието присъстваха Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов и аташето Владимир Токтаев. Г-н Громов използва случая и наближаващите светли Рождественски празници да подари на библиотеката методическа и художествена литература на руски език.

Целта на проекта е популяризиране на руската култура, руския език и духовно-нравствените ценности сред подрастващите в различни страни на Европа. Гостите от Москва и Петербург разказаха, че през 2020 г. „Русский уголок“ е влязъл в 10 български училища в градовете София, Бургас, Поморие, Хисаря, Тетевен, Мездра и Дупница, а през 2021 г.  е бил в три сръбски и шест български училища. Преди да дойде в русенската библиотека – единствената библиотека в инициативата, „Ъгълът“ е посетил Дупница, Перник, Тетевен, Белене, Несебър и Полски Тръмбеш.

Образователен проект „Русский уголок“ се реализира в България с помощта на Руския културно-информационен център, с подкрепата на фондация „Православна инициатива“ под патронажа на Московски и Всерусийски патриарх Кирил, с помощта на посолството на Русия в България, Руския дом в София и Генералното консулство на Русия в Русе.

Проект "Русский уголок" за България се реализира от Руския клуб в Русе с ръководител Маша Станчева, с подкрепата на регионалната библиотека и клуб „Традиция“.

Домакините от Детски отдел изпратиха гостите със символични подаръци и рекламни материали за спомен от библиотеката.