• EnglishEnglish
Любов като обувка, любов като чадър и Коне под прозореца
28 февруари 2022 г.

Верен на своя дългогодишна лична традиция, Огнян Стамболиев направи пореден подарък на библиотеката. Този път фондът на русенския културен институт се обогати с две книги на Матей Вишниек (в превод на дарителя), наречен от критиците „Новия Йонеско” - „Любов като обувка, любов като чадър” и „Коне под прозореца“.

Преди известно време публикувахме в сайта на библиотеката статията на Стамболиев  „За „Новия Йонеско“  Кой е Матей Вишниек?”, а сега получихме и двата най-нови превода не негови творби.

„Любов като обувка, любов като чадър” е странен роман, съставен от отделни епизоди, театрален и кинематографичен, пътуване из света на идеите, историята на театъра, през миналото и настоящето на втората родина на автора – Франция, на любимия му Париж, из френския Юг, Прованс, където е най-големият теат­рален празник, фестивалът от Града на Папите – Авиньон. Тук е и родното градче Радауц от Буковина, Североизточна Румъния, тук е и Малкият Париж, Букурещ, юношеството и младите години, учителстването на село… Пътят на автора досега, когато вече е световно признат. Той ще сблъска два напълно различни свята или, както сам се изразява, „две тектонични плочи” – първата е реалният живот, а втората – раят на мечтите, фантазмите, фикциите.

В „Коне под прозореца“ са включени 9 пиеси на „Новия Йонеско“. Драматургичната техника на сценичните параболи в пиесите на Матей Вишнек е безупречна, съвършена. Ефектът е постигнат чрез непрекъснатото повтаряне на едни и същи реплики и ситуации, чрез разместването на временните пластове, чрез странните, фантастични финали, готови да ни хвърлят в тревога и смут. Граничните ситуации в тях, изведени от дадения контекст, при него отварят нови, неподозирани хоризонти. Вишниек не поучава, а непрекъснато полемизира, не приема елементарната логика, винаги упорито й противоречи (в една от пиесите му „ямата” диша, пее, сърди се, предлага питейна вода или пък отровни миазми!), в някои от текстовете му времето се дели, връща, пропада….

Благодарим на русенския писател, преводач и общественик Огнян Стамболиев за прекрасния подарък! 

Припомняме, че на 22 март 2022 г. от 17 ч., в библиотеката, в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, Огнян Стамболиев ще представи своята книга „Несравнимият Кирил Кръстев“, посветена на именития български оперен певец, по случай 100-годишнината от рождението му. В презентацията ще се включи и издателят Емил К. Кръстев.