• EnglishEnglish
Роден Васил Иванов Кунчев - Левски
18 юли 2022 г.

На днешния ден се навършват 185 години от рождението на един от най-големите герои на България, оставил светла диря в народната памет – Васил Левски. 

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър, и две сестри — Ана и Марийка. През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски - според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения. След разтурянето на легията се присъединява към четата на Ильо войвода.
През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България. През пролетта на 1864 г., навръх Великден в Сопот, Левски в присъствието на най-близките си приятели сам отрязва дългите си монашески коси. От този момент той става мирският дякон на свободата Васил Левски.
Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. 
Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е край София на 19 февруари 1873 г., 
Неговата трагична и несправедлива смърт оставя болезнен отпечатък в националното самосъзнание, но наред с това името на Васил Левски остава завинаги символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ.