• EnglishEnglish
119
Роден Никола Фурнаджиев (1903 - 1968)
27 май 1903 г. – 26 януари 1968 г.

Никола Фурнаджиев  е роден на 27 май 1903 г. в Пазарджик. Завършва гимназия в Чирпан, философия и педагогика в Софийския университет. Работи като учител в София, библиотекар в Министерството на народното просвещение, учител в българското училище в Цариград.

Първото му стихотворение, запазено в ръкопис, е от 1917 г., а за първи път печата в хумористичния вестник „Кво да е”. През 1925 г. започва да сътрудничи на списание „Златорог” и е в редколегията на списание „Съвременник”. Никола Фурнаджиев е  един от най-оригиналните български поети, в неговата лирика намират отражение черти от българския национален характер и живот. Пише  произведения за деца. Най-известни творби - „Пролетен вятър”, „Дъга”, „Златни клонки”, „Велики дни”, „По пътищата ти вървях”, „Години чудни”, „Най-трудното”. През 1952 г. излиза първата му пътеписна творба „Между приятели“, а три  години по-късно и втората – „Пътуване до Чили“.

Никола Фурнаджиев е сред най-добрите преводачи на поезия от руски език, негови стихотворения са преведени на основните европейски езици.

Поетът умира в София на 26 януари 1968 г.