• EnglishEnglish
Любен Зидаров на 98!
23 декември 2021 г.

Днес своя 98-и рожден ден празнува вълшебникът в областта на илюстрацията и изкуството на книгата Любен Зидаров. Десетилетия читатели от няколко поколения „преживяват“ чрез неговите илюстрации чудните истории на любими книги – на Николай Райнов, Майн Рид, Жул Верн, Островът на съкровищата, Приказки на Шехерезада, Андерсенови прикази… „Де тоз късмет да мога да рисувам като децата! Но щом като те приемат илюстрациите ми като нарисувани от самите тях, значи съм намерил пътя към техния емоционален свят. Детските рисунки винаги са ме възхищавали, а и немалка част от творчеството ми се състои от книги за деца. Отзивите на почти всички зрители на изложбите ми започват и завършват с благодарности, че съм ги върнал в детските години.“ – споделя художникът в едно свое интервю.

Любен Зидаров е и сред първенците на българския комикс. Носител е на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата.

Любен Зидаров крачи към своето столетие в творческо здраве и вдъхновение! Роден е на 23 декември 1923 г. във Велико Търново. Завършва живопис през 1948 г. в Художествената академия в София в класа на проф. Илия Петров. Работи като илюстратор на детските списания „Септемврийче“, „Пламъче“ и „Славейче“. От 1967 до 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“. През 70-те години е заместник-председател, а после и председател на Творческия фонд на Съюза на българските художници. От 1996 до 1999 г. е председател на Съюза.

Честит рожден ден, Маестро!