• EnglishEnglish
Свети четиридесет мъченици
09 март

Деветият ден на месец март християнската църква е отредила в чест на 40-те войника от арменския град Севастия, изгорени от император Ликиний (ІV в.) на клада заради вярата им в Христовото учение. В тяхна чест българският цар Иван Асен ІІ, който на този ден през 1230 г. печели битката при Клокотница, издига в столицата Търново храм. 

Св. Четирисе (по стар стил 22 март) календарно стои най-близо до деня на пролетното равноденствие, което се отразява в народните представи за празника. Вярва се, че Слънцето се обръща на лято и забива 140 или 40 нагорещени шиша в земята, които я затоплят. Господ удря 40 сопи по земята, от което змиите се събуждат и се обръщат на другата си страна, а на Благовещение излизат от дупките си. Среща се поверието, че на този ден от различните видове животни на земята се появяват 40, а останалите - на Благовещение.

В ранната сутрин всяка домакиня трябва да бодне 40 стръка цветя или зеленчук, а на връщане към дома да събере 40 съчки и да ги отнесе в къщи, за да не страда домочадието от болки в кръста 

Преди изгрева на слънцето жените и децата трябва да се потъркалят до 40 пъти за здраве на моравата. За празничната трапеза домакините трябва да приготвят 40 постни сърми или чушки, пълнени с ориз. Мъжете могат да изпият 40 чашки с ракия или вино, а децата трябва да уловят 40 рака от реката, които майките им сваряват, а те похапват. В някои краища на България се раздават питки за здраве.