• EnglishEnglish
Румен МИХАЙЛОВ: Ex libris –конкурсът с ангажиращо културно присъствие и творческо дълголетие

Поредното, 16-то издание на Международният конкурс за Ex libris „предизвика“ художниците  да работят по темата: "EX LIBRIS – EX INVENTIONS". Според  много от авторите, които вече ни изпратиха творбите си за журиране, наистина е интересно и  изключително предизвикателно да се търси вдъхновение в необятния магнетизъм на човешките открития през вековете. Да се интерпретира всяко ново хрумване в рисунка със съвременна трактовка на цивилизациите и  техните послания към нас.

Неизбежните ограничения, предизвикани пандемията Covid 19, нарушените културни и икономически връзки, трудното или почти невъзможно придвижване, заради затворените граници и допълнителни рестрикции, се отразиха и върху конкурсното „темпо“, честотата, с която пристигат в Русе   творбите за Ex libris - конкурса.

Радваме се обаче, че въпреки  затрудненията заради пандемията интересът към надпреварата остава във високите амплитуди на очакването на публиката, свикнала всяка година да открива свои имена и да приветства радушно предложените от авторите нови идеи.  През 2020 година за открояването на безспорните таланти  в това „висококалорично“ откъм интерпретативни възможности изкуство своята решаваща дума, освен журито, ще имат и хилядите почитатели и приятели на конкурса. ЗА ПЪРВИ ПЪТ  в историята на състезанието Вие можете  да дадете своя глас и да определите фаворита на публиката! За тази цел е достатъчно да следите публикациите във facebook-страниците на БИБЛИОТЕКАТА и на КОНКУРСА.

В поредното издание на нашия „Ex libris - лексикон“  Ви предлагаме , надяваме се, интересна среща с ПЪРВИЯ носител на Голямата награда –художника Румен Михайлов от гр. Мартен. За конкурса преди 15 години и емблематичното му началото той си спомня: „ Не усетихме кога измина толкова време, за да  посрещнем юбилейното 15-то издание през 2019 година и вече да сме на прага на 16-та класация. Нека обаче и през следващите години от дълголетието на това много интересно и много емоционално събитие не забравяме, че то бе създадено по идея на русенския творец Иван Д. Иванов – Йоаний. Поздравявам го за чудесното хрумване! Тогава, през 2005 година, конкурсът започна само с 14 участника, но през годините техният брой непрекъснато се увеличаваше. За моя радост и на русенци, разбира се, тукашните художници имаме сериозно присъствие в надпреварата. Искам да спомена  някои: Ирена Парашкевова, Даниела Максимова, Теодор Лихов, Десислав Гечев и други, които вляха достатъчно творческа енергия, за да го има конкурсът. Прекрасно е, че Регионална библиотека "Любен Каравелов"  положи максимални усилия да развие надпреварата, да не пропусне нито една година без изложба, а като световна практика  да наложи и утвърди отпечатването на каталози с всички участници. Още по-прекрасна инициатива е включването от няколко години в конкурса  на ученици до 18 годишна възраст - това е поколението, което ще поддържа огъня на традицията и след нас. Затова огромни благодарности на всички служители на Библиотеката за организацията и провеждането на Конкурса.  Нашият конкурс за Ex Libris е  ЕДИНСТВЕНИЯТ в Европа , който има ежегодно издание!!! Пожелавам ви  все така ангажиращо творческо дълголетие.  Още много изложби и много нови, и нови участници в конкурса , който се  утвърди  като важно и значимо културно събитие не само в България , но и в чужбина.

Още по темата