• EnglishEnglish
ПАВЕЛ ХЛАВАТИ: Вашият конкурс има висока европейска стойност
12 август 2020 г.

През ноември 2020 година Международният конкурс за Ex libris трябва да се проведе за 16-ти път. Задачата пред творците - да осмислят човешкия опит не само като стремеж към технологични достижения, но и като духовна концепция на цивилизациите, бе усложнена заради появата на новия световен феномен - пандемията Covid-19. Едно непознато състояние на принудителна стагнация и изолация, на преобръщане на социалната конструкция в общуването. И на „игнориране“ на досегашния инерционен глобализъм от началото на Третото хилядолетие. Правим тези изводи на базата на сравнения и анализи на досегашната активност на творците от цял свят, участвали в предишните ни конкурси, като отчитаме вече споменатите „симптоми“ на принудителна социална изолация и ограниченията заради коронавируса. Те обаче в никакъв случай не омаломощават творческия заряд на exlibris - изкуството, за което говорят получените до момента ювелирни образци на приложната графика, интерпретиращи световните открития от древността до наши дни.

Exlibris-лексиконът създаде нова, специфична аудитория във виртуалното пространство, намери нови почитатели и нова публика на конкурса. И това ни радва, но и ни задължава. Затова заедно с Вас, приятелите на библиотеката, с меценатите и с екипа на проявата правим всичко възможно да превъзмогнем, да игнорираме, до колкото е възможно, трудностите пред нас. Искаме да насърчим нови творци и млади художници от цял свят да пробват уменията си в приложната графика и да  се включат в надпреварата.

Регламент

Вече знаете, че ЗА ПЪРВИ ПЪТ през 2020 година освен оценките на журито, конкурсът дава възможност и на публиката да излъчи свой фаворит. За да участвате с Вашия глас в класирането, следете публикациите ни във facebook-страниците на библиотеката и на конкурса.

И така, в поредния EX LIBRIS-лексикон Ви представяме носителя на Голямата награда от третия конкурс през 2007 година, когато темата е "2 BE EU”. Ето какво ни написа чехът Павел Хлавати:

 „Скъпи приятели, благодаря за проявения интерес към моята личност, приветствам идеята Ви да направите вашия лексикон, той е интересна находка в трудното за всички европейци време. С радост искам да ви споделя, че през 2018 г. в Прага се проведе конгрес на FISAE (Международна екслибрис организация)  и по този повод направих колекция от 20 екслибриса с тема „Бохемия, обещана земя“. През 2019 г. работих върху илюстрации за три книги - на Франц Кафка – „Метаморфоза“, на Алеш Невечерал - Tichý poutník / Мълчалив поклонник( стихове), а за един гръцки издател рисувах специално 7 големи графики за колекционерска книга на гръцката митология.

Вкариерата си вече имам 58 награди от много конкурси по света, но  наградата от Русе ми е особено скъпа и за нея се сещам винаги. Дори и последния път, когато получих високото отличие „Exlibris-maker of 2018“ на чешкото дружество на екслибристите. Аз все още съм уредник в пражката графична колекция DRIT и продължавам да работя върху изложбени проекти. Мисля, че се справям добре, защото от 1978 до 2019 година, освен всичко споменато дотук, съм организирал 71 изложби и в Полша, което беше причина да ми бъде присъдена полската награда "Artis gloria". Предизвикателствата, както е видно, са много, с интерес работя и за триеналето на творци от  Чехия –Словакия – Франция, където също има поле за изява на автори от трите европейски страни.

Пазете и развивайте русенския конкурс, той има висока европейска стойност.

Ваш: Павел Хлавати

 

Още по темата