• EnglishEnglish
Броени дни до „Арнаудови срещи 2021. Пътят към познанието“
23 юни 2021 г.

На 26 юни 2021 г. Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде домакин на второто издание на Националния младежки форум „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“, който се организира с подкрепата на Регионалното управление на образованието в Русе. Днес се проведе пресконференция преди събитието с русенски журналисти. На срещата с медиите присъстваха научният ръководител на форума д-р Капка Иванова, директорът на библиотеката Теодора Евтимова и двама от най-малките участници - петокласнички от ПЧСУ "Леонардо да Винчи".

Д-р Иванова сподели с журналистите, че интересът към форума е двойно по-голям в сравнение с миналата година. Над 100 ученици, студенти и учители от Русе, Варна, Плевен, Разград, Стара Загора, Кубрат, Пловдив, Джебел, Стралджа, Симитли, Бяла, Добрич, Благоевград, Велико Търново ще представят свои доклади и мултимедийни изследователски проекти  в областта на хуманитарните науки. Две трети от докладите ще бъдат представени присъствено, а останалите - онлайн. Разработките са сериозно подготвени, задълбочени и стойностни, което ще затрудни журито в оценките, смята научният ръководител. Освен традиционната класация, тази година Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще излъчи своя награда за участник, използвал най-много библиотечни библиографски източници.

Работата на петте секции ще бъде предавана и онлайн. В програмата са предвидени лекция на доц. д-р Румяна Лебедова, както и дискусия, посветена на творчеството на Яна Язова. Участниците и гостите на библиотеката ще имат възможност да посетят личната библиотека на Михаил Арнаудов и музейната експозиция с библиотечни архивни материали.

Организаторите предвиждат издаването на електронно списание, в което ще бъдат публикувани отличените от журито разработки.