• EnglishEnglish
116
Джеймс Хадли Чейс (1906-1985)
24 декември 1906 г. – 06 февруари 1985 г.

Английски писател, роден в Лондон, първоначално работи като търговец на книги. Истинското му име е Рене Брабазон Реймънд, пише също и под псевдонима Реймънд Маршал. Първият му роман, издаден през 1938 г. под заглавие “Няма орхидеи за Мис Бландиш”, получава голяма популярност и през 1948 г. е филмиран, поставен на сцена и за втори път филмиран през 1971 под заглавие “Грисъм”. 

Той е силно повлиян от американските криминални и гангстерски романи и пише предимно в този жанр, като повечето му книги имат за място на действието именно САЩ, макар че самият той е бил там само веднъж и познанията му за тази страна идват главно от енциклопедии, карти и речници на американския жаргон. 

Публикува общо 80 романа, преведени и издадени в цяла Европа, Индия и Африка. 

Чейс създава няколко серийни герои, които присъстват в поредици от по  няколко романа. Въпреки нападките на критиката, той още приживе получава прозвището “майстор на трилъра”. 

Романите “Искаш ли да останеш жив”, “Една ясна лятна утрин”, “Обеца на ухото”, “Е, хубавице моя...”, “Лесни пари”, “Още един глупак”, “Виновните се страхуват”, “Да повярваш на лисица”, “Убийства от пръв поглед”, “Накарай трупа да върви”, “Колкото дупка в главата”, “Не дразни лъва!”, “Мир Вам, госпожо!”, “Капан за маниаци”, “Повярваш ли на това, ще повярваш на всичко”, “Положи я сред лилиите”, “Самотен си, когато си мъртъв”, “Убийства насън” и много други са само част от творчеството на писателя и могат да се намерят в библиотеката. 

 

Повече за Джеймс Хадли Чейс четете в:

Кисимов, Димитър. Чейс може и от “Ад” на Данте да направи криминале : Явлението Джеймс Х. Чейс – нещо за автора и авторът за себе си. // Веч. новини, № 70, 12 апр. 1993. 

Фадел, Морис. Романопроизводителят. // Лит. вестник, № 31, 8-15 авг. 1994, с. 5.

Критични бел. за романите на Джеймс Х. Чейс.