• EnglishEnglish
Висока оценка за библиотеката
03 декември 2020 г.

Изпълнителният директор на Русенската търговско-индустриална камара Милен Добрев изпрати благодарствено писмо от името на екипа на камарата до директора на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова и екипа на библиотеката във връзка с включването за пореден път на културния институт в програмата на Европейската нощ на учените, която тази година премина онлайн заради КОВИД-19 от 27 до 29 ноември.

В писмото се казва:

„Щастливи сме, че във Ваше лице имаме отговорен партньор, с който, въпреки епидемиологичната ситуация, реализирахме една интригуваща и богата програма. За поредна година съумяхме да представим научните постижения на достъпен език и да демонстрираме ползите от научната дейност на широката аудитория.

Уверени сме, че сътрудничеството ни ще допринесе за утвърждаване на положителния имидж както на града ни, така и на българското образование и наука.

Надяваме се да можем да си сътрудничим така успешно и в бъдеще!“

Припомняме, че в Европейска нощ на учените 2020 Библиотеката участва с два видео материала. В  „Хартията – от засаждането на дърво до изложбената зала“ агрономът  д-р Боян Богомилов говори как се засажда дърво и какво е необходимо за неговото правилно отглеждане и израстване. Библиотекарите от Детски отдел – Севдалина Тодорова и Ива Цветкова четоха интересни факти за дърветата, а  тяхната колежка от отдела Грета Цуфелде показа как може да си направим хартия в домашни условия. В края на филма библиотечните специалисти Ренета Константинова  и Валентина Караджова разказаха за изкуството на екслибриса, международния конкурс, който библиотеката организира от ежегодно от 2005 година насам и показаха нагледно как се отпечатва линогравюра. Във втория материал - „В кухнята на баба“, ученичка от Гимназията по туризъм показа как се приготвят лопушник и десерт от булгур по стари бабини рецепти, а библиотекарят Валентина Караджова представи готварски книги от фонда на библиотеката.

Благодарим на Камарата за високата оценка!