• EnglishEnglish
Неделя Щонова „пусна“ Хвърчило към рая от библиотеката
05 юли 2021 г.

В рамките на инициативата Европейска нощ на музеите и като част от програмата Нощ на библиотеката на 3 юли ни гостува д-р Неделя Щонова. Тя дойде в Русе да се срещне със своите читатели, почитатели и последователи, които препълниха Заседателна зала и да сподели дългия път през четирите континента и съдбите на стотици различни хора, за да сплете историята на „Хвърчило към рая“.

Разказите в тази книга са събирани в продължение на 10 години. „Хвърчило към рая“ ни запознава с вдъхновяващи личности, с техния наистина безграничен потенциал за себенадмогване и изцеление, до техните вътрешни бесове, размисли, чувства и осъзнаване. Всички те са дълбоко емоционални преживявания на Неделя Щонова. И уроци по човечност.

Авторката сподели: „Ние сме уязвими. Болката е неизбежна. И често ни раздробява. Защото обича да дърпа дявола за опашката. Но кой така грозно ни е излъгал, че тя, болката, е обезателно враг? Кой ни е „снабдил“ с това злополучно разбиране, че след трудните диагнози, изгубените любови, предателствата, хаоса, стреса, лудостта и кошмарите в този живот задължително се умира?...Не. Не се умира! Защото обстоятелствата са нищо, а страстта и жаждата за живот… Те са всичко!

Казват, че разказът е най-фината сълза на писателя. Но всъщност сълзите… с достатъчно мъдрост и осъзнаване са хвърчило към рая и към един наистина изумителен човешки живот.“

Д-р Неделя Щонова спечели на живо сърцата на русенци и с музикалния си талант, и с оригиналното презентиране на книгата, а те търпеливо изчакаха за автограф от нея на свое „Хвърчило към рая“.