• EnglishEnglish
Честит празник на музикалната академия в Пловдив!
16 ноември 2020 г.

На 16 ноември Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив чества своя патронен празник.

Проф. Асен Диамандиев е роден на днешния ден през 1915 г. Завършва Държавната музикална академия през 1940 г. Професор по солфеж. В творчеството му преобладават хорови песни за различни формации, сред които над 150 обработки за народен хор, много хорови песни; инструментални и вокално-инструментални произведения и др. Негови творби са издадени на грамофонни плочи от Балкантон. Носител е на “Златна лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци в България и много награди и отличия.

Музикант, композитор, музикален теоретик, музикален педагог и хоров диригент, той е основател на първия български професионален ансамбъл за народни песни и танци. Като музикален педагог Асен Диамандиев е създател на множество учебно–методически пособия по солфеж. Основното, което ги прави и до днес приложими и полезни, е извеждането на всяка теоретична постановка от музикалната практика, без сухо теоретизиране.

Проф. Диамандиев е един от създателите и на първото извънстолично висше музикално училище, където е преподавател и ректор повече от 20 години. Висшият музикален педагогически институт през годините се развива до  Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, която от януари 2019 г. с Решение на Народното събрание носи неговото име.

Скъпи приятели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство!

Бъдете горди и с достойнство носете името на патрона на Вашия институт – проф. Асен Диамандиев! Защото за него да бъдеш педагог и музикант е било призвание. Защото благодарение на неговата прозорливост, родолюбие и любов към младите хора, Пловдив днес е признат по целия свят като център на академичното образование в областта на музикалното, танцовото и изобразителното изкуства.

Бъдете здрави и с дръзновение преодолявайте трудностите и предизвикателствата на новото време!  

Честит празник!