• EnglishEnglish
Масару Емото
22 юли 2022 г.

Масару Емото е роден на 22 юли 1943 г. в Йокохама, Япония. Завършва хуманитарни науки със специализация международни отношения в Йокохамския университет и получава сертификат за доктор по алтернативна медицина от Свободния международен университет в Калкута през октомври 1992 г. Създава АйЕйчЕм Корпорейшън (IHM Corporation) в Токио.

Известен е с псевдонаучното си твърдение, че молекулите на водата се влияят от човешките мисли, чувства и думи. Провежда редица опити, в които претендира, че водата реагира, след като „насочва различни мисли, чувства и думи към водата“ преди да бъде замразена, а след това изследва формата на кристалите, които са се формирали. Учените смятат изследванията му за ненаучни, а самият Емото се причислява към Ню ейдж движението.

Експериментите с водни кристали на Емото се състоят в показване на различни думи, картини, обърнати към вода или пускане на музика на вода в стъкленици. След което водата се замразява и се изследват получилите се кристали, които са заснети през микроскоп. Емото е автор на редица книги, от които най-известна е „Посланията на водата“, издадена в много страни по света. Той е женен за Кацуко Емото, с която имат три деца. Жена му ръководи „Киокуша“ – издателството на неговата компания. Според Емото два милиона копия от книгите му са продадени към 2006 г.

Масару Емото умира на 17 октомври 2014 г. в Токио, Япония.

Книги от Масару Емото в русенската библиотека: „Истинската сила на водата“, „Послания от водата и Вселената“, „Тайните послания на водата“, „Водни кристали. Оракул“.