• EnglishEnglish
Знаете ли, че…
23 ноември 2020 г.

На 23 ноември 1908 г. в Киев е роден руският писател Николай Николаевич Носов. На българските деца от ХХ век този вълшебник на перото е известен като бащата на Незнайко.

Следвал в Киевския художествен институт и Московския институт по кинематография. Около две десетилетия се посвещава на анимацията като режисьор на учебни и научно-популярни филми.

Първите му разкази са публикувани в сп. "Мурзилка" през 1938 г. На литературата за деца той се отдава изцяло след Втората световна война.

Неговият забележителен герой - Незнайко - се ражда през 1953-54 г. В романа-трилогия за Незнайко -  "Незнайко и неговите приятели", "Незнайко в Слънчевия град" (1958), "Незнайко на Луната" (1864-65) - е обобщен образът на вечно търсещата и неспокойна детска мисъл. Героите са индивидуализирани дори чрез имената си: Знайко, Бързанко, доктор Хапчев, Загубанко, Винтчо, Болтчо. Незнайко е фантазьор, който обаче се опитва да преодолее своите недостатъци. По тези приказни повести са направени няколко анимационни филма. През 1977 г. рисуваният филм "Незнайко на Луната" завоюва Гран-при на престижния кинофестивал в Кан.

Във фонда на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се съхраняват книги на Николай Носов на руски и български език. Освен „Приключенията на Незнайко“, малките читатели могат да намерят и „Живата шапка“, „На кого се смеем“, „Телефон“ и др.