• EnglishEnglish
Знаете ли, че...
24 ноември 2020 г.

Карло Лоренцини Колоди е роден на 24 ноември 1826 година във Флоренция. Колоди е псевдоним — така се казва красивото родно градче на майката на писателя.

Колоди не става детски писател рано. Дълги години работи във вестници и списания, като сам е основател на два сатирични политически вестника. Статиите му са събрани и издадени в отделни книги. Пише и комедии.

Вече в зряла възраст, през 1875 година, превежда от френски език приказките на Шарл Перо. След това написва „Джанетино“ (1876), последвана от редица други книги, които имали извънредно голям успех: „Дребосък“, „Пътуване из Италия на Джанетино“, „Географията на Джанетино“, „Граматиката на Джанетино“...

През 1880 година Колоди създава своя шедьовър „Пинокио“ — най-популярнатата книга за деца в Италия, която е спечелила сърцата на всички малки човеци по света. У нас тя също се ползва с голяма известност.  Преиздавана е няколко пъти.

Малките читатели обожават историята за Татко Карло и Пинокио, защото в нея детето е такова, каквото си е в действителност — не образец на съвършенство или въплъщение на злост и вироглавство, а весел и здрав немирник, който има много недостатъци, но и много добри качества.

Регионалната библиотека в Русе притежава екземпляри от различни издания на „Приключенията на Пинокио“ - тази вечна книга, с която са расли, растат и ще растат поколения деца по целия свят.