• EnglishEnglish
Знаете ли, че...
26 ноември 2020 г.

На 26 ноември 1912 година в Слатина,  в семейството на румънец и протестантка от френско-румънски произход, проплаква Йожен Йонеско - останал в историята на световната литература като един от най-известните представители на "театъра на абсурда", заедно със Самюъл Бекет.

Йонеско е наричан "трагичен клоун", "Шекспир на абсурда", "изобретател на метафизическия фарс". Той започва като млад драматург на малък театър от Левия бряг, до високо ценен член на Френската академия (1970). Автор е на прочути пиеси, играни по цял свят, в това число и България: "Плешивата певица" (първата му театрална творба, написана през 1948 г.), "Носорози", "Столовете", "Картината", "Двама в делириум" и други.

Четиридесет и пет години той е женен за Родика, неговата румънска съпруга. Те живеят в тавански апартамент на булевард Монпарнас, сред колекция от книги и картини от някои от най-старите колеги и приятели на Йонеско, като Хемингуей, Пикасо, Сартр и Хенри Милър.

Отива си на 28 март 1994 година.

Във фонда на русенската библиотека достъпни за читателя са пиесите и разказите на Йожен Йонеско, романът му "Самотникът", а преводите са  на известни имена като Валентин Маринов, Огнян Стамболиев, Георги Ангелов.